07. 02. 2019 - Kernoto, neboli mechanicky opracované zrno špaldy, je považované za velice zdravou a univerzální surovinu napříč všemi stravovacími styly. Vhodné je jako příloha, do polévek, karbanátků, ale také v salátech, stejně jako v tomto receptu.
Zrno špaldy se nemusí máčet, nevaří se příliš dlouho a jeho vliv na naše zdraví je významný. Obsahuje v první řadě velké množství vlákniny, která pomáhá hlavněd obrému trávení. Zrno nám poskytne také některé druhy vitamínů a nezbytné bílkoviny.Výborně zasytí a určitě bychom měli takové obiloviny zařazovat do jídelníčku častěji.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat: 250 g špaldového kernota, 2 hrstky mungo klíčků, 2 hrstky kukuřice, 1 mrkvička, ½ okurky, 2 malé stroužky česneku, pažitk, amletý pepř, olivový olej, sůl.
Návod:
1. Mungo naklíčíme podobně, jak je tomu v receptu.
2. Kernoto zalijeme dvojnásobným množstvím vody a pozvolna vaříme asi 30 minut. Slijeme do sítka, propláchneme vodou a vsypeme do větší misky.
3. K obilnině přikrájíme na libovolné kousky ředkvičky, mrkev, okurku, vsypeme kukuřici, pažitku, ochutíme solí, pepřem, zalijeme olejem a zamícháme.
Zdroj: Olga Formanová, Smart Press, s. r. o.
Recept z Luštěninové kuchařky Petra Klímy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.