Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Brňák, který míchá za Dánsko: Buď sám sebou

Brňák, který míchá za Dánsko: Buď sám sebou

07. 02. 2019 - Duše, vůle, odvaha. Tak ty barmanovi Romanu Čechovi rozhodně nechybí. Dá tedy rozum, že tyhle atributy reprezentuje i jeho drink Ánimo, s nímž právě bojuje v celosvětové barmanské soutěži Bacardi Legacy.

Jak to vypadá, když se Brňák jak poleno rozhodne namíchat koktejl, který by měl jednou znát celý svět?

Ánimo – tohle vzletně znějící španělské slovo má hned několik významů. „Dá se přeložit jako duše, nálada, vůle, odvaha, odhodlání, ale používá se i k povzbuzení, třeba když chcete někomu říct, ať se nevzdává nebo ať jde do něčeho po hlavě,“ vysvětluje Roman Čech, někdejší barman podniků Bar, který neexistuje a Super Panda Circus.

Sám se po hlavě vrhá do neprozkoumaných vod docela s vervou. Třeba když sekl s vysokou školou a rozhodl se, že se stane barmanem, nebo když později odevzdal svoji pandí cirkusáckou uniformu a stal se „bartenderem na cestách“, který má nyní za sebou angažmá v podnicích v Anglii, Španělsku či Andoře. Dnes můžete Romana potkat za barem kodaňského baru Brønnum. A dánské barvy reprezentuje i v soutěži Bacardi Legacy.

„Moc soutěží za sebou nemám, ale tahle mi byla vždycky sympatická. A tady v Dánsku jsem se rozhodl, že do toho půjdu. Prostě Ánimo,“ směje se barman, jenž nastupoval do Baru, který neexistuje hned při jeho zrodu. Smyslem soutěže Bacardi Legacy přitom není jen vytvořit drink, který bude skvěle chutnat. Měl by mít potenciál stát se „klasikou“ a zařadit se vedle takových bestsellerů, jakými jsou Mojito, Daiquiri nebo Old Cuban.

V Bacardi Legacy už Roman prošel přes první dvě kola a v březnu se utká s kolegy z Dánska, Norska, Finska a Švédska v rámci skandinávského finále ve Stockholmu. Tři nejlepší pak pojedou na celosvětové finále do Amsterodamu. „Teď pracuju na tom, aby se drink dostal do povědomí, aby ho míchaly bary po celém světě, prostě aby ho mělo možnost ochutnat co nejvíc lidí. Momentálně je v nabídce v několika barech v Kodani, brzy by snad měl být ve Francii a v Singapuru a dát si ho můžete taky v Brně,“ zve milovníky rumových koktejlů Čech. Ánimo vám právě teď namíchají v brněnských podnicích Bar, který neexistuje, Super Panda Circus, 4pokoje, Whiskey bar, který neexistuje a Slast.

V chutích sází Roman kromě rumu Bacardi 8 na amontillado sherry, meruňkovou brandy, grep, limetu a sirup z bobkového listu. „Vůně sherry nebo chuť sirupu z bobkového listu reprezentují v drinku moje vzpomínky. Tím do koktejlu dávám kus sebe, kus vlastního Ánimo, které bych rád sdílel s ostatními – ať už to jsou barmani, kteří budou drink míchat, nebo hosté, kteří ho budou pít. A byl bych hrozně rád, kdyby každý, kdo s mým drinkem přijde do styku, do něj přidal kousek svého Ánimo, a kruh se tím uzavřel. Je to vlastně odkaz, který chci šířit: Je jedno, co od tebe očekává okolí. Důležité je to, co tě dělá originálním a výjimečným. Tak buď sám sebou. Be yourself. Be Ánimo.

 

Autor: Iva Strouhalová
Zdroj: nepijubrecky.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz