12. 02. 2019 - Češi ročně snědí kolem 80 kilogramů masa na osobu. Mírně roste spotřeba drůbežího masa, kterého Češi ročně zkonzumují kolem 28 kilogramů, prvenství si dlouhodobě drží maso vepřové. Toho Češi ročně snědí přes 40 kilogramů.
A právě milovníci vepřového masa si přijdou 23. února na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9 do 14 hodin promění v Malé masopustní zabijačkové hody.
„Budou se podávat zabijačkové speciality rodinného uzenářství Loužeckých. Návštěvníci trhu se mohou těšit na poctivé jitrnice a jelítka, libovou tlačenku, domácí škvarky nebo řemeslný špek. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem. Masopustní pochutiny se budou zapíjet buď Kounickým 12° ležákem anebo Mlékojedskou 11° z Hákova parního pivovaru z Mlékojed,“popsal Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který trh Heřmaňák pořádá. Farmářský trh Heřmaňák je první částečně bezobalový trh v Česku.
Pokud si budou chtít zákazníci odnést zabijačkové speciality domů, vlastní obaly jsou vítány, ale nejsou podmínkou. „Kromě hodů bude souběžně probíhat i pravidelný farmářský trh, návštěvníci trhu tak budou moci nakoupit i sortiment, na který jsou běžně zvyklí. Ve vlastních obalech a nádobách si zákazníci mohou odnést kolem 40 procent prodávaného zboží, vratnými skleničkami namísto jednorázových plastů disponují skoro všichni prodejci. Ve vratných obalech je možné nakoupit třeba med, marmelády, ajvar nebo i vajíčka. Navíc pro ty, kteří si nechají nalít kávu do vlastního hrnku, má kavárna Alchymista připravený speciální bonus – levnější nápoje o pět korun,“ dodala manažerka tržiště Šárka Sedláčková.
Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková, pear_media
Foto: FT Heřmaňák
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.