Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Od sportu k palírně. Tak vznikl první brněnský gin

Od sportu k palírně. Tak vznikl první brněnský gin

27. 02. 2019 - Vykašlat se na práci, která vás přestala bavit, a otevřít si vlastní rukodělnou palírnu ginu? Přesně takový osud potkal Roberta Urbánka z Brna.

Jeho London Dry Gin značky Little Urban Distillery je od tohoto týdne k dostání také v Baru, který neexistuje.

Robert Urbánek ještě před pár lety organizoval různé mezinárodní sportovní eventy. S padesátkou na krku se ale rozhodl obrátit profesní život naruby. Když kamarádům u piva vykládal o nápadu založit ginovou destilerku, brali to jako hospodské tlachání.

My dnes ale s exkurzí Lidí z Baru ve skutečné destilerce stojíme. Nachází se v Králově Poli u Semlilassa, není o moc větší než velkorysý obývací pokoj a vévodí jí nádherná tříkomorová destilační kolona zářící měděnou novotou.

Naprosté palírenské začátky Roberta Urbánka byly velice skromné. „S prvními pokusy jsem začal asi před rokem a půl. Dovezl jsem si z Portugalska dvoulitrový kotlík, nakoupil po půllitrech konzumní líh a pálil gin doma v kuchyni. Po čtvrt roce a třech desítkách experimentálních destilací jsem se konečně dočkal kolony,“ ukazuje Robert Urbánek na blyštivé zařízení z produkce uherskobrodské firmy Kovoděl Janča v hodnotě bezmála tři čtvrtě milionu korun.

Na koloně už to byla s vymýšlením finální receptury ginu jiná práce. Z devíti pokusů vyšel nejlépe ten s pořadovým číslem čtyři – právě to je dnešní London Dry Gin od Little Urban Distillery. Je hodně jalovcový, ale zároveň díky obsahu 43 procent alkoholu (craftové giny většinou pod 45 procent nejdou) jemný.



Kromě obligátního jalovce v něm ucítíte koriandr, sušené citrusové kůry, kořen anděliky, kosatec či guinejský pepř. Z lokálních nedovážených surovin potom obsahuje rakytník, rozrazil, květy černého bezu a lípy, červenou jeřabinu a jablka – právě ta dodávají tomuhle ginu jeho nezaměnitelný charakter.

Cizokrajné ingredience pochází z Anglie a Itálie, ty lokální si Robert Urbánek sbírá převážně sám. „Jablka pocházejí ze sadu rodičů přítele mé dcery, jeřabiny ze stromů podél silnic na Vysočině. Obecní bezovou alej zase povolil mým rodičům otrhat starosta Brumova, obce ležící kousek za Tišnovem. V ginu nejsou žádné umělé přísady, dochucovadla, přidávané emulze, maceráty ani cukry,“ dušuje se brněnský palírník, zatímco účastníci exkurze vysypávají na pracovní sůl kuličky guinejského pepře a zkoušejí jeho nevtíravou, lehce pikantní chuť.

Kromě tradičního London Dry Ginu v Little Urban Distillery vznikají i varianty okrajovějších ginových proudu jako například sloe gin. Ten leží čtvrt roku v malých barelech spolu s trnkami z východního Slovenska, které se v něm macerují. „Když jsem cestoval po Anglii a poznával tamní giny, úplně jsem mu propadl,“ přiznává Robert Urbánek. Winter Gin je zase likérem na ginovém základu s vymacerovanou arónií a kategorii tmavých destilátů reprezentuje gin stařený v jalovcových sudech.



Padesátilitrovou várku vyrábí Robert Urbánek se vším všudy dva dny. Samotné pálení sice trvá jen pět hodin, více času ale zaberou další práce jako lepení etiket, zátkování, voskování hrdel a lepení kolků. „Všechno to dělám ručně pod kamerou, která vysílá on-line na celní úřad. Záznam pak musí být dalších 36 dnů uložený na serveru, kde ho mohou celníci zpětně kontrolovat,“ ukazuje palírník směrem k prostoru palírny vyznačeném barevnou páskou, nad nímž se tyčí malá kamerka.

Tenhle rukodělný charakter chce Robert Urbánek své značce zachovat i nadále. „Mým záměrem je, abych se tu o všechno staral já, od nákupu melasového lihu v kojetínském lihovaru až po pořádání zážitkových workshopů v destilerce. Dokud mě to bude bavit, tak to takhle chci,“ dodává.



London Dry Gin od Little Urban Distillery je od tohoto týdne k dostání také v Baru, který neexistuje. Podle provozního Rudolfa Formana je skvělý na pití samotný o pokojové teplotě. „Je dost výrazný a přesto jemný. Přes suchý začátek a dominantní jalovec se dostanete do voňavého a sladšího závěru, a to díky nejvýraznějším použitým botanicals – jablkům a lipovému květu,“ říká Rudolf Forman.

Tyto aspekty dávají barmanům možnost kombinovat gin například s méně výrazným tonikem, popřípadě v koktejlech, jakými jsou klasické Negroni, White Negroni, White Lady nebo Gin Fizz.


Zdroj: www.nepijubrecky.cz
Autor: Michael Lapčík
Snímky: Tomáš Babinec, Tomáš Hrivňák, Kristýna Vysloužilová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz