04. 03. 2019 - Smetanu v kuchyni nemůžete brát na lehkou váhu. Pokud totiž vyberete tu správnou, výsledný pokrm bude mnohem chutnější. A to už stojí za to si zjistit, jak se vlastně taková smetana správně vybírá.
Potřebujete smetanu ke šlehání? V tom případě vždy sáhněte po smetaně s vysokým procentem tuku, které se říká „de luxe“ a obsahuje až 48 % tuku. I při tepelném zpracování nemusíte mít strach, že by se srazila.
Při zahušťování polévek nebo omáček vám dobrou službu prokáže klasická smetana s 24 % tuku. Pozor, přidává až na závěr a nesmí se vařit, aby se nesrazila.
Do omáček můžete přidat i zakysanou smetanu. Ta se ale při vyšších teplotách může srazit, proto ji vmíchejte opatrně a hrnec při jejím přidávání dejte pryč z plamene.
Vybíráme smetanu podle složení
Víte, co musí výrobek splňovat, aby si mohl říkat smetana? Důležité jsou dva základní požadavky – musí být vyroben pouze z mléka a obsahovat nejméně 10 % tuku.
Smetana musí v mlékárně projít tepelným ošetřením, při kterém se zneškodní případné patogenní mikroorganismy. Díky tomu se také nebude kazit. Tepelné ošetření se provádí dvěma způsoby. Jde o pasteraci a takzvané ultra tepelné ošetření (UHT).
Pasterované mléčné výrobky obvykle mívají vyšší výživové hodnoty a lepší chuť, jelikož je tento způsob tepelného ošetření šetrnější. Takto zpracovaná smetana se může označovat jako „čerstvá“. Musíte ji ale uchovávat v chladném prostředí od 4 do 8 °C.
Smetana ošetřená pomocí UHT může být uložená v teplotách až do 24 °C. Při zpracování ale musíte tento typ smetany vychladit, jinak ji nenašleháte.
Pro vyšlehání smetany šlehací metlou či mixérem je nejlepší varianta ta, která se prodává v papírovém tetrapaku. Většinou také bývá bez stabilizátorů a lépe houstne. Často má i více procent tuku než smetana v kelímku.
Obecně platí, že čím více tuku smetana obsahuje, tím lépe vám půjde šlehání.
Vyberte tu nejlepší smetanu pro své potřeby, aby výsledné pokrmy byly co nejlahodnější. A využijte naše tipy, ať se při výběru neztratíte.
Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.