18. 03. 2019 - Čokoládová pěna, čokoládové mousse nebo i mousse au chocolade - různé názvy pro jeden jednoduchý a oblíbený dezert.
Doporučujeme použít opravdu kvalitní čokoládu, jako je např. Callebaut - pravá belgická čokoláda s vyváženou hořkou chutí kakaa.
Ingredience:
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
2,5 dcl smetany ke šlehání
4ks vejce
200 g hořké čokolády
špetka soli
Čokoládová pěna - postup:
Hořkou čokoládu rozlámeme na menší dílky a spolu s máslem dáme do kovové mísy, kterou vložíme do hrnce s horkou vodní lázní. Čokoládu s máslem necháme pomalu rozpustit, občas promícháme.
Žloutky oddělíme od bílků.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Smetanu a moučkový cukr ušleháme do tuha.
Rozpuštěnou čokoládu smícháme se žloutkovým krémem, poté vmícháme smetanu a sníh z bílků a vše důkladně promícháme.
Mousse au chocolat rozdělíme do menších misek, které jsme vypláchli studenou vodou.
Misky dáme do lednice a necháme alespoň na tři hodiny v chladu ztuhnout.
Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay.com
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.