26. 03. 2019 - Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to narovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot.
Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.
První, čeho si u vína všímáme, je jeho čirost. Jednoduchou pomůckou může být otočení sklenky proti světlu nebo přiložení bílého papíru do pozadí. „Degustovat je potřeba v místech, kde nic nebude rušit vaše smysly. Není tam hluk, příliš velká zima nebo teplo a vzduch není nasycený kouřem. Až tehdy se lze dostatečně zaměřit na vzhled, vůni a chuť vína,“ doplňuje trojnásobný držitel ocenění Sommelier roku David Král.
Víno musí vonět
Vínem nejdřív zlehka zatočíme a přivoníme k okraji sklenky. Zároveň si musíme pamatovat, že nepříjemná vůně rozhodně nevěstí nic dobrého. „Měli byste cítit ovoce, květiny, koření,“ říká David Král a dodává: „Roli ale také hraje výběr sklenky. Pro šumivá vína doporučuji sklenku typu flétna, pro lehčí bílá a červená vína sklenka typu tulipán a pro vína zrající v nových sudech balónovité sklenky.“
Základní chutě
Naučte se vnímat pomocí celých úst, jazyk, patro, ale i celá ústní dutina jsou totiž velmi citlivým porotcem. Jako malé děti jsme se učili, že chuť na stranách jazyka ukazuje na kyselost, špička jazyka na sladkost, strany špičky na slanost a kořen na hořkost.
Víno a špenát? Raději ne
Jestli je něco jisté, tak to, že špatným výběrem vína můžeme zkazit skvělé jídlo a nedobrým jídlem zkazit vynikající víno. Pokud si nejste jistí, můžete vždy vyzkoušet jednoduchý návod:
• Bílé víno: telecí adrůbeží maso, ryby, plody moře, světlé omáčky, zeleninové saláty
• Růžové víno: lehčí jídla, grilované pokrmy
• Červené víno: tmavé maso, kořenitá jídla, těstoviny
Zároveň musíme myslet na to, že víno nelze podávat ke všemu, co doma zrovna najdeme. Nehodí se například k zavařeninám a k přesolenému jídlu. A rozhodně ho není radno kombinovat s pokrmy, které jsou dochucovány vinným octem.
Chutě každého z nás jsou ale různé, a tak můžete označit skvělým vínem právě to, které vám chutná!
Zdroj: Michaela Vrbová, PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.