Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Škola kávy nově v Kroměříži

Škola kávy nově v Kroměříži

04. 04. 2019 - Doma máme jistě každý svůj osvědčený způsob, jak si kávu připravujeme. Jak to dělají baristé, krotící velké a elegantní, páru odfukující stroje, jsme však znali jen teoreticky.

Proto jsme přijali pozvání paní Petry Knapové, marketingové manažerky společnosti Segafredo Zanetti pro ČR a SR, do jejich nového školícího centra v Kroměříži. Pod vedením zkušeného baristy jsme se postavili výzvě. A zvládli jsme to! Mezi šálky kávy, se nám podařilo položit Petře několik otázek.

-        Co by podle Vás měla mít káva, za kterou se vydám do kavárny?

Káva, ať už hovoříme o espressu, překapávané kávě či jiných, by měla být především správně připravená. Ruce šikovného baristy jsou nedílnou součástí přípravy chutné kávy.

-        Jak si vybrat kavárnu?

Kavárnu je potřeba vyzkoušet. I když najdete kavárnu, kde nabízí vaši oblíbenou značku kávy, jsou věci, které pouhým okem většinou neodhalíte. Například jestli personál postupuje při přípravě kávy tak jak má, jestli se kávovaru dostává potřebné údržby. I to může totiž výslednou chuť kávy ovlivnit.

-        Na co kladete důraz při práci s kávou?

Kávová zrnka jsou citlivá a podle toho je třeba s nimi zacházet. Velmi důležité je například jejich skladování. Nevhodně uskladněná káva ztrácí aroma a výsledný zážitek z kávového nápoje pak nemůže splňovat naše očekávání. Naprosto zásadní je i dodržení správného postupu přípravy kávy. Správné nastavení hrubosti mletí, množství kávy, teplota vody a její kvalita, tlak kávovaru, ruce baristy – i toto jsou nepostradatelné ingredience chutného kávového nápoje.

-        Společnost Segafredo Zanetti má vlastní projekt SCUOLA DI BARISTA / ŠKOLA KÁVY SEGAFREDO. Můžete našim čtenářům přiblížit, o co se jedná?

Scuola di barista – Škola kávy Segafredo v Praze, je školicí centrum pro profesionální baristy, studenty i širokou veřejnost, kde se mohou dozvědět vše potřebné o přípravě pravého italského espressa a dalších kávových specialit. Kurzy probíhají v malých skupinkách pod vedením certifikovaného profesionála. Využívají je zejména kavárny pro školení svých baristů. V tomto roce jsme zahájili spolupráci například s McCafé a tamní baristé tak projdou našimi kurzy.

-        Aktuálně jste otevřeli nové školící centrum v Kroměříži. Proč a komu je určeno?

Škola kávy působila dlouhá léta pouze v Praze a účastníci sem přijížděli z celé republiky. Jelikož se koncept kurzů osvědčil, rozhodli jsme se otevřít školicí centrum i v dalších regionech. Škola kávy v Kroměříži nově obslouží zájemce z řad našich zákazníků z Moravy a Slezska. Další regionální školící středisko jsme nově otevřeli v Plzni. Obě nově vzniklé regionální školy kávy slouží pro školení baristů našich zákazníků.

-        Mám kavárnu a chtěl bych proškolit personál. S čím vším a jak mi můžete pomoci?

Škola kávy Segafredo nabízí kompletní školení zaměstnanců kavárenských provozů. Naučíme baristy, jak zacházet s kávou, jak ji uskladňovat, jak připravovat jednotlivé druhy kávových nápojů i jak správně pečovat o kávovar. Zaměřujeme se také na způsob servírování kávy a úlohu a zásady práce baristy. I z nováčka tak během školení uděláme informovaného profesionála.

-        Proč se Vaše společnost rozhodla rozšiřovat tento projekt a jaká je jeho vize?

Naší vizí je dobrá káva. Správná příprava kávy je pro výslednou chuť nápoje zcela zásadní a naším přáním a cílem je, aby ji všichni naši zákazníci připravovali správně.

Vy sama jste úspěšně složila baristickou zkoušku SCAE Barista Professional a vaše obchodní týmy zkoušku SCAE Barista Intermediate. Co to v praxi znamená a jaký to má přínos?

Speciality Coffee Association je celosvětová nezisková organizace, která sdružuje členy účastnící se všech fází produkce kávy od farmářů přes pražírny až po baristy. Usiluje o to, aby byl kávový průmysl a jeho produkty kvalitní. Proto SCA pořádá mimo jiného také kurzy pro profesionální baristy. Pro získání certifikátu jsem musela já i mí kolegové z obchodního oddělení složit příslušnou baristickou zkoušku. Naším cílem je, abychom se i my stále vzdělávali a certifikace jsou potvrzením profesionálních kompetencí našeho týmu.

-        Kavárny s různými koncepty a vlastními pražírnami rostou jako houby po dešti ve všech koutech naší země. Jak vnímáte tento trend?

Těší mě, jak se kávová kultura v Čechách probudila k životu. V 90. letech bylo Segafredo jedno z prvních, které učilo české konzumenty kávy pít pravé italské espresso. Jsem ráda za pokrok, který se za těch 25 let, kdy působíme na českém trhu, na kávové scéně odehrál. Čeští zákazníci jsou nyní náročnější a umějí si vybrat. To je dobý předpoklad pro vznik kvalitních kaváren.

-        Vaše společnost působí na 5 kontinentech naší planety. Co naopak tedy palčivá globální témata jako ekologie? Podnikáte nějaké kroky?

Segafredo si je vědomo ekologických dopadů produkce kávy a snaží se, aby jeho činnost byla k životnímu prostředí co nejohleduplnější. Některé z našich produktů se pyšní mezinárodními certifikáty – BIO, FAIRTRADE a RAINFOREST. Podporujeme drobné pěstitele kávy, kterým poskytujeme spravedlivé ceny za jejich produkty. Kromě toho omezujeme používání chemických hnojiv a pesticidů a tím podporujeme trvale udržitelný rozvoj v zemědělství.

-        Blíží se pomalu sezona kavárenských zahrádek a teplých dní. Připravujete pro toto nadcházející období nějaké novinky?

Pro horké letní dny chystáme pro milovníky kávy osvěžení v podobě kávy Segafredo Cold Brew. Jedná se o lahodný kávový nápoj připravený extrakcí za studena. Způsob přípravy umožňuje objevit velmi příjemné chuťové tóny.

 

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz