Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Východní Morava. Září začne slavností vína, africkými rytmy, farmářským Dnem splněných přání nebo poutěmi

Východní Morava. Září začne slavností vína, africkými rytmy, farmářským Dnem splněných přání nebo poutěmi

3. 9. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA – Impozantní Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, poutě, výstavy, přednášky, koňské závody. Východní Morava nabízí v září spoustu akcí, které rozhodně stojí za návštěvu.

Muzeum luhačovického Zálesí zve na křest publikace nazvané Příběhy domů a vil a představení prostorových modelů vybraných luhačovických staveb, uskuteční se ve čtvrtek 6. září od 16 hodin. Program doplní čtení z dobové korespondence a promítání historických dokumentů.

Hvězdárna Valašské Meziříčí přivítá v pátek 7. září vzácného hosta: respektovaného astronoma Jiřího Grygara. Přednáška na téma Záludné výběrové efekty a zářivé vyhlídky astronomie začne v 19:30.
Od tohoto dne opanují Valašské Meziříčí i africké rytmy a to díky festivalu Afrofest. Odstartuje ve 14 hodin v areálu zámku Žerotínů a potrvá až do neděle. Návštěvníkům nabídne například oblíbené workshopy afrického tance, body percussion, bubnování na djembe, vystoupení kapel hrajících africké rytmy, outdoorové hry a výtvarné dílny pro děti, malování afrických motivů na obličej, dokumenty, besedy a mnoho dalšího.

Špičkovou sportovní úroveň nabídnou v sobotu 8. září parkurové závody v Holešově. Půjde o finále 3. ročníku Poháru moravsko-slovenského partnerství a zároveň o VII. Ročník poháru starosty města Holešova. „Parkurové závody budou k vidění v zámecké zahradě, začnou v 9 hodin,“ upřesnili organizátoři.

Velmi netradiční farmářský trh s podtitulem Den splněných přání bude možné navštívit v sobotu ve Fryštáku u Zlína. Nabídnou nejen možnost na místním náměstí nakoupit kvalitní regionální potraviny, ale i zajímavý doprovodný program. „Pro lidi je to příležitost setkat se se svými sousedy a přáteli v příjemné atmosféře. Mohou popřemýšlet o sobě a svých tajných přáních, která sepíšou na papír a vloží do demižónu zapečetěného a zakopaného pod právě zasazený strom v řadě ovocné aleje vedle základní školy. To vše se děje podkresu živé hudby, v přítomnosti živých hospodářských zvířat a při moštování čerstvé jablečné šťávy, kterého se mohou zúčastnit především děti. Jdeme vstříc i místním zahrádkářům, pro které jsme připravili dražbu kvalitního koňského hnoje, který se bude jistě v nadcházejících podzimních měsících hodit,“ prohlásil hlavní organizátor Tomáš Černý. Dodal, že součástí farmářského trhu bude i slavnostní otevření nové cyklostezky.

Uherské Hradiště se druhý zářijový víkend chystá na tradiční Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Akce, jež v přechodních ročníků vytvořila hned několik rekordů, nabídne i letos temperament lidových tradic, kultury, pestrost slováckých krojů, muziky, živelnosti a spontánní atmosféry. Program slavnosti je k nalezení na www.slavnostivinauh.cz.

Ve zlínské Štípě se v neděli 9. září odehraje hlavní mariánská pouť. Slavnost zahájí v 8 hodin průvod směřující od zdejší hasičské zbrojnice k místnímu kostelu, kde jsou na programu mše svaté v časech 7:00, 8:15, a 9:30. Slavnostní mše svatá pak začíná v 11 hodin. Pouť letos obohatí doprovod krojované dechové hudby Kněžpolanka, která vystoupí od 12 hodin před kostelem. Po zakončení poutní slavnosti bude od 16. hodiny znít chrámem varhanní hudba z cyklu "nedělní varhanní odpoledne" s varhaníkem Lubomírem Hnilicou.

Pouť členů Matice svatohostýnské se chystá v neděli na Svatém Hostýně. Pontifikální mše svatá se uskuteční v 9 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku pořádají v neděli 2. Mezinárodní dětský folklorní festival – Loučení s létem, slavnostně zahájen bude ve 13:50 v amfiteátru Karlovského muzea. „Účast přislíbilo 9 souborů z Moravy a ze Slovenska,“ upozornila Zdenka Mouleová z místního informačního centra. Už v 10 hodin začne u Karlovského muzea v rámci doprovodného programu řemeslný jarmark.
Závěrečný koncert Karlovského hudebního léta ve Velkých Karlovicích – Léskovém obstará v pátek 7. 9. kapela NAVOSTRO produkující skotský folkrock. www.podpralesem.cz

Příjemně prožít nedělní odpoledne bude možné v Luhačovicích. V 15 hodin zde začne kolonádní koncert Komorního smyčcového orchestru Zlín spojený s historickou módní přehlídkou a průvodním slovem, věnovaný památce Marie Calmy Veselé. Ve stejnou hodinu bude zahájen i Kloboukový den s Calmou. „Přijďte s kloboukem na hlavě zavzpomínat na staré časy! Těšíme se na vaše kloboukové kreace,“ vzkazují organizátoři.

Další nabídku akcí naleznete na www.vychodni-morava.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz