25. 04. 2019 - Lidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují.
Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně. Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami? Věděli jste, že mlékárenství živí po celém světě celou miliardu lidí? Tušili jste, že přes 37 miliónů mléčných farem vedou ženy? Nabízíme jasný a stručný přehled faktů o mléce.Jak je to smlékem a výživou
1. Mléko je jediný nápoj na světě, který obsahuje tak široké množství přirozeně se vyskytujících nutrientů.
2. Mléko poskytuje dětem esenciální nutrienty včetně vápníku, bílkovin, draslíkua hořčíkua celou řadu vitaminů (B2, B12, A, D, E, K).
3. Děti potřebují nutrienty, jež poskytuje mléko, protože jejich kosterní systémy nahrazují kostní masu každé 2 roky až do dosažení dospělosti.
4. Pasterace mléka, která se začala používat koncem 19. století. Také díky ní došlo k významné eliminaci epidemie tuberkulózy, která tehdy byla rozšířená.
5. Mléko a mléčné výrobky mají nejen vysoký obsah vápníku, ale navíc je tento vápník snadno dostupný pro náš organismus.
6. Abychom dostali stejné množství vápníku, jaké je v jedné sklenici mléka, museli bychom sníst více než 2 celé brokolice nebo 1 hlávku vařené kapusty.
7. Spotřeba mléka je spojena se sníženým rizikem nepřenosných chorob, jako je osteoporóza, případně rakovina tlustého střeva a diabetes 2. typu. FAO
8. Mléčné výrobky jsou vynikající volbou při napomáhání regeneračním procesům jak po namáhavém cvičení, tak i při zvyšování výkonu.
9. Mléko se svou přirozenou rovnováhou vody a elektrolytů, uhlohydrátů a bílkovin pomáhá tělu doplňovat zásoby glykogenu a vytvářet svalovou hmotu.
10. Bílkoviny kravského mléka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných k našemu růstu, které si tělo neumí syntetizovat samo.
11. V mléce je možno nalézt téměř všechny vitamíny, o nichž víme, že jsou pro člověka nezbytné. 12. Mléčné výrobky přinášejí jen 10 procent kalorií z naší stravy, přičemž poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a více než 50 procent našeho vápníku a vitamínu D.
13. Mléko a mléčné potraviny obsahují nenahraditelný soubor výživných látek, které nelze nalézt v žádném jiném jídle či nápoji.
14. Lidé užívají po staletí teplé mléko s medem k tomu, aby jim pomáhalo usnout.
Mléko a ekologie
1. Během 60 let se dojivost zvýšila 4krát, zatímco se snížila plocha potřebné zemědělské půdy, produkce hnoje, spotřeba vody a emise uhlíku.
2. Mléční farmáři úzce spolupracují s veterináři a výživovými poradci, aby zajistili, že jejich krávy budou zdravé a dobře živené.
3. Inovace pomůže mléčným farmářům produkovat potraviny bezpečným a zdravým způsobem a chránit naši planetu spolu se zajištěním welfare zvířat.
Mléko ve světě
1. Mlékárenský sektor živí miliardu lidí na celém světě. Mléčné výrobky nabízejí možnost současného zlepšování výživy a snižování chudoby. FAO
2. Stovky miliónů chudých lidí chovají alespoň jednu dojnici, která jim poskytuje nejenom jídlo, ale také kapitál a příjem.
3. Největším producentem mléka v EU je Německo, následované Francií a Velkou Británií. 4. Nejrychleji rostoucí exportéři mléčných výrobků od roku 2011 jsou: Austrálie, Bělorusko, Nový Zéland a Saúdská Arábie.
Zajímavosti o mléce
1. O více než 37 miliónů mléčných farem ve světě se starají ženy. Množství mléka z těchto farem tudíž představuje významný podíl celosvětové produkce, ale také významný přínos k obživě jejich rodin.
2. Historici jsou přesvědčeni, že lidé začali používat mléko jako nápoj před cca 10.000 lety, kdy byla domestikována první zvířata.
3. Kozí mléko bylo zřejmě první, které se konzumovalo, a to před cca 11,000 -9,500 lety.
4. Než byla vyvinuta první dojicí zařízení podojili farmáři za hodinu jen zhruba 6 krav, zatímco dnes průměrný farmář podojí i vice než 100 krav za hodinu.
5. Spotřeba mléka ve Východní, Jihovýchodní a Jižní Asii roste rychleji než spotřeba masa.
6. Mléko bylo identifikováno jako základní součást stravy prvních cisterciáckých mnichů v 11. století.
Zdroj: Šárka Polednová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.