Štamgast & Gurmán

První letošní speciál Holby je Májový ležák

První letošní speciál Holby je Májový ležák

26. 04. 2019 - Nejen pivní fajnšmekři se mají na co těšit. Dá se říct, že takové pivo mnozí ochutnají vůbec poprvé.

Vůbec poprvé totiž v Holbě uvařili pivo z pšeničného sladu a poprvé použili zcela nový způsob chmelení. Takže jde vlastně o historický okamžik.

Májový ležák je pivo se zřetelnou stopou pšeničné svěžesti a přitom tělnaté, což je kombinace skutečně neobvyklá. Vznikl totiž spodním kvašením a nejedná se tedy o vysoce prokvašený weizenbier, kterým nejčastěji připíjejí v zemích Beneluxu. Májový ležák z Holby nepostrádá fundament a to je zásadní.

Vytvořit recepturu nebylo snadné a bez sládkova entuziasmu by se neobešla. Luděk Reichl déle než rok vybíral suroviny, které snoubil v poměrech tak, aby vznikl skutečný originál. „Pivovarnický kumšt by měl být cítit v každém pivu a to i době, která stará pravidla mnohdy popírá. Dali jsme mu to nejlepší a teď s napětím očekáváme ohlasy. Věříme, že konzumenty dostane už první doušek a s každým dalším si ho zamilují,“ vyjadřuje sládek a poukazuje na charakteristiku májového piva.

Na první pohled zaujme svou zlatou barvou a hustou pěnou, která hned tak neuvadne. Barvu mu dává karamelový slad zatímco pšeničný ovlivňuje hustotu i stálost pěny. Májový ležák Holba vyniká vábivým chmelovým aroma, které příjemně zalahodí ještě před napitím. Sládek tentokrát použil hned několik chmelových odrůd. Patří k nim Žatecký poloraný červeňák, nově vyšlechtěné odrůdy i odrůda Sládek. „Dokáže krásně zaokrouhlit hořkost a současně podtrhnout vůni piva“, chválí svého oblíbence Luděk Reichl. Odlišný byl i způsob chmelení. Zatímco běžně chmel projde chmelovarem nebo se chmelí za studena, tady se chmel přidával do vířivé kádě. Bez nadsázky lze říct, že jde o sládkovu specialitu, uplatněnou vůbec poprvé. Macerace chmele tímto způsobem probíhala při 90 stupních a tím získal ležák jedinečné aroma. „Vůně se krásně rozprostírá, je výrazná a přitom lehká a přirozeně čistá. Nově použitý způsob chmelení je sice nákladnější, ale výsledek je až překvapující,“ komentuje sládek výsledek. Májový ležák má vyladěnou osvěžující chuť s jemnými ovocnými tóny, příjemnou neulpívající hořkost a výborný říz.

Májový ležák poteče z výčepních píp poprvé na 1. máje. Je součástí Kalendáře speciálů a jeho množství je limitováno pouze 1 várkou. K dispozici bude do vyprodání zásob zhruba 1 měsíc.

Zdroj: Mgr. Hana Matulová, MaRk publicity

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz