Štamgast & Gurmán

Na Rašínově nábřeží proběhne v polovině května osmý ročník oblíbeného vinařského festivalu

Na Rašínově nábřeží proběhne v polovině května osmý ročník oblíbeného vinařského festivalu

14. 05. 2019 - Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu Růžový máj.

Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a železničním mostem. Po zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou  moci  ochutnat  návštěvníci  festivalu  Růžový  máj.

„Vína  se  jako  vždy  budou degustovat  výhradně  z  festivalových  sklenic  české  výroby.  Festival  tak  chce  minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová  vína  bude  na  místě 25  stánku  nabízejících  gastronomii  hodící  se  právě krůžovým vínům,“ popsal Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

V Česku  obliba  růžového vína  roste. V loňském  roce  čeští  vinaři  vyrobili 82 tisíc hektolitrů růžového vína, což je o 16 tisíc víc než v roce 2017, a  dokonce  o  44 tisíc hektolitrů víc než v roce 2016. O popularitě růžového vína svědčí také rostoucí návštěvnost festivalu – ten v roce 2017 navštívilo přes pět tisíc návštěvníků, vloni to bylo o zhruba tisícovku víc.

„Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou  svěží,  aromatická,  a proto  se  ideálně  hodí  ke  konzumaci během  teplejších měsíců.

Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ řekl Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí, který se festivalu pravidelně účastní.

To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody,  bagetky  plněné  masem  a  bylinkami,  vegetariánské  a  veganské  speciality, plísňové  a  zrající  sýry,  sušené  šunky, kachní  paštiky  a  mnoho  dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Růžový  máj  ale není  jen  o  pití  vína  a skvělé  gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Festival se místo v sobotu koná v neděli, vzhledem  k omezení  hladiny  zvuku  budeme tentokrát přítomným návštěvníkům hrát  pouze akusticky. Během  dne  se  na  jevišti  vystřídají Cimbálová  muzika  Trnka,  multižánroví  Typical stereo a Original alva vinariko orchestra, což je ryzí swing stylu Django Reinhardt,“ uzavřel Jiří Sedláček.

 

Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková, PEAR MEDIA

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz