17. 05. 2019 - Křehké rýžové chlebíčky patří k oblíbeným svačinkám i pro ty nejmenší – některé krekry lze nabídnout už půlročním dětem.
Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře extrudované plátky, kroužky a křupky s rýžovou moukou, aby zjistil, jak jsou na tom s nežádoucími látkami. Laboratoř hledala vysoce toxický arzen, pesticidy i plísně.
Rýže patří k potravinám, které mohou být problematické z hlediska kontaminace arzenem. Dokáže totiž arzen z prostředí nejen přijímat, ale i hromadit.
„Malé děti do věku čtyř let patří z hlediska příjmu anorganického arzenu k nejcitlivější části populace, neurotoxicita arzenu se může projevit například poklesem IQ. Zajímalo nás proto, zda jsou v pořádku rýžové výrobky určené pro nejmladší konzumenty,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A pokračuje: „Rodiče mohou být klidní, s potěšením musím konstatovat, že u žádného z testovaných výrobků jsme nezaznamenali překročení zákonných limitů. Obzvlášť nás potěšily Sunárek Prstýnky pro první zoubky s příchutí jablko, které byly zcela čisté. Pochválit bychom mohli i dm Babylove Bio Reis-Linsen-Kringel. V těch jsme sice zjistili arzen v organické podobě, která lidskému organizmu neškodí, ale nebezpečné anorganické sloučeniny se zde nevyskytovaly.“
Do testu byly zařazeny především rýžové krekry z kategorie potravin pro malé děti do tří let. Kromě nich dTest poslal do laboratoře také dvojici rýžových krekrů Candy Family snack Kids sladové a Racio Rýžoví medvídci s mléčnokakaovou polevou. Ty do kategorie zvláštní výživy malých dětí nespadají, ovšem grafické zpracování jejich obalu na děti cílí a roztržití rodiče by jim je mohli koupit. Naměřené hodnoty arsenu v těchto produktech byly sice ze všech testovaných nejvyšší, ale i tak se vešly do limitu pro rýži určenou na výrobu potravin pro kojence a malé děti.
Celý pytlík na posezení by však děti raději jíst neměly. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA zjistil, že roční batolata jsou denně vystavena 0,0021 mg anorganického arzenu z různých zdrojů. U arzenem nejvíce kontaminovaných krekrů v testu, výrobcem určených pro devítiměsíční děti – Hipp Heidelbeer Reiswaffeln, se denní míra příjmu arsenu pro takto staré dítě navrší po snědení 21 gramů (zhruba deset krekrů), tedy necelého jednoho balení.
Kromě arzenu mohou rýžové krekry trápit i plísně a jimi produkované mykotoxiny. I tady přinesl test dobré zprávy, protože všechny mykotoxinové zkoušky dopadly velmi dobře. Laboratoř zkoumala i přítomnost pesticidů. „Hledali jsme více než 500 látek, z devíti testovaných výrobků jich bylo šest zcela čistých. U zbylých tří jsme přítomnost pesticidů zaznamenali, ale ani v jejich případě nedošlo k porušení přísných zákonných limitů,“ uvádí Hana Hoffmannová.
Test se zaměřil i na výživové hodnoty a složení krekrů. Obsah cukru se v různých výrobcích výrazně lišil, nejméně sladké Rej Rýžové křupky ve výživové tabulce uváděly
0,1 g/100 g, nejsladší byly naopak krekry Racio Rýžoví medvídci s mléčnokakaovou polevou s 24,8 g/100 g. Hodnotitele také zajímalo, zda se ve složení neobjevují potravinové alergeny. „Všechny krekry byly bezlepkové. Alergenní ingredience se objevily u značek Bebivita a Racio. V obou jsme našli mléčné složky a medvídci Racio ukrývali i sójový lecitin,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Ačkoli výživová tabulka obsahuje údaje o množství soli, rodiče nemusí mít obavy – žádná sůl se do krekrů nepřidává. Obsahem soli se v tabulce rozumí hodnota vypočítaná ze sodíku přirozeně obsaženého v rýži a dalších surovinách.“
V testu došlo i na téma dvojí kvality. V České republice a v Německu dTest nakoupil rýžové krekry značky Hipp s jablečno-borůvkovou příchutí. „Na dvojí kvalitu jsme nenarazili, ve všech ohledech šlo o prakticky totožné výrobky. Oba byly vyrobeny v bio kvalitě a deklarovaly stejná množství ochucující jablečné šťávy a borůvkového pyré. Trochu se lišil změřený obsah arzenu, nešlo však o nijak výrazné rozdíly. Překvapilo nás ovšem, že v německých obchodech je tento výrobek k mání v přepočtu za 18 Kč, zatímco v českých za více než dvojnásobných 42,90 Kč,“ uzavírá Hana Hoffmannová.
Zdroj: Vanda Jarošová, časopis dTest
Přehled testovaných dětských rýžových krekrů najdete na www.dtest.cz/detske-ryzove-krekry. Kompletní výsledky testu přineslo květnové vydání časopisu dTest.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.