Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Záhlinický Procházka zkompletoval zlatý hattrick, chystají ho i na festival

Záhlinický Procházka zkompletoval zlatý hattrick, chystají ho i na festival

22. 05. 2019 - Ze zlatého hattricku se mohou radovat v Záhlinicích u Hulína. Vídeňský ležák Procházka z tamního pivovaru potřetí za sebou získal Zlatou pivní pečeť.

Stejně jako v letech 2017 a 2018 mu ji udělili na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích, kde proběhla odborná degustační soutěž. Úspěšné pivo se bude čepovat také na červnovém hudebním Festivalu pod Komínem.

Jedenáctistupňového Procházku vaří na jihu Hané jako Vídeňský ležák. Svůj název dostal podle známé přezdívky, kterou Češi vymysleli pro předposledního rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Na ocenění Zlatá pivní pečeť dosáhl v nejprestižnější degustační soutěži ve střední Evropě potřetí v řadě. V kategorii Evropský ležák zvítězil na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích už loni a předloni. V roce 2017 si vavříny spolu s ním vysloužil ještě záhlinický Sváteční speciál.

Pivo s příchutí rekordu

„O medaile nám primárně nejde, je to ale moc pěkné ocenění naší práce. Ukazuje se, že má smysl,“ usmívá se Aleš Přinosil, jednatel společnosti Raven Trading, která za Záhlinickým pivovarem stojí. Úspěchy jej těší o to víc, že letošní triumf znamená rekord. „Náš Procházka je jediným pivem, které kdy v jedné kategorii obdrželo Zlatou pivní pečeť tři roky po sobě,“ prozradil Přinosil, pro nějž s kolegy to znamená závazek do další práce.

O to větší, že Záhlinický pivovar bodoval i v Národní degustační soutěži o nejlepší pivovar České a moravské pivní koruny 2019. Z Tereziánského sálu Břevnovského kláštera v Praze odjížděli jeho zástupci s oceněním Zlatá koruna.

Obroda 120 let po prvním výstavu

Pokud jde o Vídeňský ležák Procházku, trojnásobného držitele Zlaté pivní pečetě, zaujme svou příjemnou chutí i polotmavou barvou.  Na jeho etiketě se vyjímá podobizna císaře Františka Josefa. Spolu se světlou desítkou Rolníkem či světlou jedenáctkou Hospodářem symbolizuje obrodu Záhlinického pivovaru.

Ten od prvního výstavu v roce 1896 zásoboval nejen blízké okolí kvalitním pěnivým mokem. K jeho vaření přispívaly moderní technologie, například ve varnách se ohřívalo pomocí vhánění páry. O reklamu se zase částečně postaral slavný malíř Mikoláš Aleš. Pro Záhlinické vytvořil unikátní plakát s krojovanými Hanáky.

Na samém konci devatenáctého století vznikla ve vesničce u Hulína i sladovna. Pochlubit se může tím, že se prakticky nikdy nezastavila. O pivovaru se to říci nedá. Za první republiky v něm tekutý chléb Hanáků vznikat přestal. Definitivně se nicméně nevytratil, znalci pivovarského řemesla se po desetiletích do Záhlinic vrátili. K opětovnému zprovoznění místního nejvýznamnějšího podniku si přitom zvolili historické datum. Neděli 26. června roku 2016 – 120. výročí prvního záhlinického výstavu piva.

Pod komínem vystoupí Fleret či Samson

Už předtím ale byli lidé zvyklí scházet se pod vysokým pivovarským komínem. Při cvičení sokolů a hasičů nebo při oslavě osvobození od nacismu s rumunskými vojáky. Prostranství uprostřed Záhlinického pivovaru se proto stalo dějištěm víkendového hudebního Festivalu pod Komínem. Na své si v pátek a v sobotu, letos 21. a 22. června, přijde celá rodina.

Proudem poteče několik druhů nefiltrovaných a nepasterovaných záhlinických piv, ovšem také speciální pivovarská limonáda. K zakousnutí přichystají organizátoři mimo jiné speciality z udírny. To nejdůležitější se bude odehrávat na hlavním podiu, kde vystoupí folkrocková skupina Fleret, Jaroslav „Samson“ Lenk či hudební uskupení s názvem Čankišou. Další scény budou lákat na mladé talenty a do pivovarského sklepa. Na děti budou čekat divadlo, hry a soutěže.

 

Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz