Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

VE ZLÍNĚ ZAČÍNÁ 59. ROČNÍK ZLÍN FILM FESTIVALU

VE ZLÍNĚ ZAČÍNÁ 59. ROČNÍK ZLÍN FILM FESTIVALU

25. 05. 2019 - Na celých devět dní ožívá město Zlín ruchem tradičního filmového festivalu. Již 59. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež začal v pátek 24. května a potrvá do soboty 1. června 2019.

Festival se letos zaměří kromě soutěžních snímků i na téma „Objevuj a poznávej“, které  se  promítne  do  filmového  i  doprovodného  programu.  Organizátoři  opět  slibují  řadu výjimečných  filmových,  kulturních,  společenských  a  sportovních  zážitků  pro celou  rodinu.

Zlatý střevíček za vynikající interpretaci písní v českých filmech udělí Zlín Film Festival zpěvákovi Karlu Gottovi. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu na světě nabídne filmové  premiéry a snímky  z 51 zemí světa, které uvidí diváci nejen ve Zlíně, ale i v dalších satelitních městech.

Festival odstartovala světová  premiéra českého filmu TvMiniUni:  Zloděj  otázek režiséra  Janka  Jirků. Při večerním zahájení pro dospělé diváky se v české premiéře představil australský rodinný film Chlapec a pelikán režiséra Shawna   Seeta   v hlavní   roli   s Geoffreyem Rushem.  Oba  filmy  jsou  součástí mezinárodní soutěže filmů pro děti.

Hlavní téma „OBJEVUJ A POZNÁVEJ“ je inspirováno stými narozeninami Miroslava Zikmunda a prolíná se filmovým i doprovodným programem. Mimo již tradiční SOUTĚŽE a sekci nazvanou nově FESTIVAL CLASSICS  se festival zaměří právě na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech - PŘÍRODA, LIDÉ a ZEMĚ, v rámci této sekce se bude promítat více jak 40 filmů a dokumentů.

Diváci uvidí snímky v šesti  soutěžních  kategoriích - pro  děti  a  mládež,  evropské  režijní  debuty, dokumentární  filmy  pro děti a mládež, animovanou  tvorbu a studentské  filmy. 
„V soutěžích máme připraveno 32  celovečerních  snímků, 62  krátkých  filmů  animovaných  a 51  krátkých  studentských,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Soutěžní  filmy jsou i  letos připraveni posuzovat  odborníci  i  dětští  porotci  z různých  zemí  světa. „Českou  republiku  reprezentuje  režisér  a  producent Petr  Oukropeca  spolu  s filmovými  profesionály z Kanady, Nizozemí, Indie a Srbska se bude věnovat filmům pro děti a mládež. Není bez zajímavosti, že předsedkyní  hlavní  poroty  bude  paní Xiaojuan  Zhou,  prezidentka  kanadské  distribuční  společnosti Attraction  Distribution,  která  je  lídrem na  poli  dětského a  rodinného  filmu  ve  světě. Režisér,  novinář a  čerstvý  držitel  Českého  lva  za  dokument  King Skate Šimon Šafránek bude  spolu  sdalšími  kolegy posuzovat  evropské  první  filmy. Režisér  pohybující  se  na  poli  animovaného  filmu Libor  Pixase  bude zabývat  krátkými  animovanými  filmy.  Do  poroty  pro  studentský  film  zasedne  producent Tomáš Michálek,“ jmenuje Markéta Pášmová.

V rámci 59. ročníku Zlín Film Festivalu převezme řada osobností ocenění za svoji práci v oblasti dětské filmové  tvorby. Zlatým  střevíčkem za  vynikající  interpretaci  písní  v  českých  filmech  bude oceněn zpěvák, herec a malíř Karel Gott.„Cenu  udělujeme  osobnostem napříč filmovými  profesemi  a pan  Karel  Gott  je  mistrem  svého  oboru,“ uvádí prezident festivalu Čestmír  Vančura a dodává: „V červenci  oslaví  80.  narozeniny,  je  nám  proto  ctí,  že  vstoupí  právě letos  do  naší filmové   síně slávy a   svoji   sbírku   Zlatých   slavíků   a   dalších   trofejí   rozšíří   o   náš   Zlatý střevíček.“ Cena bude udělena v pátek 31. května 2019 na závěrečném ceremoniálu. Cenu Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci si z festivalu odveze výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Letošní  ceny  rozšíří  i  nové  ocenění  v kategorii  evropských  debutů, které  nese  název Cena  Karla Zemana - zvláštní cena poroty za vizuální ztvárnění filmu.

Hodně příležitostí pro odborníky

Čtyřdenní program určený pro odborníky doznal letos strukturální změny a je zase o mnoho bohatší. Kombinuje  osvědčená  témata  a  akce  s novými,  které  letos  ve  Zlíně  budou  k dispozici  v rámci  Zlín Industry Days 2019. „Našim cílem je propojování filmových profesionálů a otevírání aktuálních témat kinematografie  pro  děti  a  mládež,“  uvádí  prezident  ZFF  Čestmír  Vančura.  Setkávání  a  sdílení zkušeností je věnován International Industry Day, ale třeba také platformy Filmová burza či Anomalia one 2 one.

Dalším tématem odborného programu bude problematika filmové výchovy, ke které je ve spolupráci  s Asociací  pro  filmovou  a  audiovizuální  výchovu  a  Kanceláří  Kreativní  Evropa – MEDIA organizován  další  ročník  konference  Kino  za  školou.  Ve  spolupráci  s  oddělením  Státního  fondu kinematografie Czech Film Center budou prezentovány připravované filmy pro děti a mládež ve fázi výroby  nebo  postprodukce. „Zcela  unikátní  postavení  na  domácí  scéně  má  již  tradiční  soutěž  pro studenty  a  mladé  začínající  tvůrce  podporovaná  z výtěžku  akce  Salonu  filmových  klapek,  kterou pořádá Nadační fond FILMTALENT ZLÍN,“ doplňuje Čestmír Vančura.

Doprovodný program

S doprovodným programem nejen v duchu objevování a poznávání se bude možné setkat na různých místech po celém městě. „Doprovodný program je připravovaný ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati  Zlín,  Statutárním  městem  Zlín  a  řadou  dalších  místních  organizací,  partnerů  a  osobností  a postihne  obecná témata dnešní  společnosti,  která  jsou  zajímavá pro  návštěvníka  našeho  rodinného festivalu, jako  jsou  komunikace,  sdílení,  porozumění,  vzdělání,  bezpečnázábava,“ říká  Čestmír Vančura. Součástí  doprovodného  programu  je například projekt  Zikmund100,  který  mapuje  cesty  H+Z  z let 1959-64  a  přináší  dokumentaci  z retrospektivního   pohledu   s odstupem  54  let  nebo  třeba cestovatelská  beseda  s projekcí  filmu  Století  Miroslava  Zikmunda naplánovaná  na  pondělní večer.

„Prostřednictvím   populárně   naučného   programu   „Po   stopách   Zikmunda   a   Hanzelky“   v parku Komenského  přiblížíme  dětem  neotřelou  formou  zajímavá  místa  z  jejich  cest,“ láká  rodiče  s  dětmi Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka festivalu. Návštěvníky  během  festivalu  čeká  i  celá  řada  novinek.  Změny  dozná  i  tradiční  akce - sázení festivalového stromu. „Svůj strom si ve festivalové aleji nově zasadí mladé herecké naděje Jordanne Jones zIrska a Eleanor Worthington-Cox z Velké Británie,“ doplňuje Jarmila Záhorová a dodává, že se s Young  Stars mohou návštěvníci kromě kina potkat třeba právě v Univerzitním parku v pondělí 27. května v 10:00 hodin. Trojici letošních Young Stars doplní v závěru festivalu německá herečka Milena Tscharntke, čerstvá držitelka německé ceny Zlatá kamera za objev roku.

Další  významnou  novinkou  jsou  speciální food  pointy,  v  rámci  kterých  se  mohou malí  i  velcí návštěvníci  stravovat  v průběhu  celého  festivalu.  K urychlení  odbavení slouží elektronický  čipový systém, prostřednictvím kterého se úhrada  provádí.  Do celého  stravovacího  systému  festivalu  jsou zahrnuty i vybrané zlínské restaurace. Ty nabídnou hostům speciální festivalové menu.

Již  počtvrté  zakončí  filmovou  přehlídku  ve  Zlíně  Festivalový  půlmaraton MONET+ Zlín,  jehož  start je  naplánovaný  nasobotu 1. června na 16:00 hodin. Předcházet mu bude ve 14:00 hodin oblíbený Festivalový ING rodinný běhna 1400 metrů určený pro rodiče sdětmi a také pro ty, kteří preferují kratší trasy.

59.  ročník  Zlín  Film  Festivalu  oficiálně  završí  projekce  a  doprovodný  program  v Mikulově, kde se od 7. do 11. června již potřetí budou konat Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.

Více informací na www.zlinfest.cz a ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Zdroj: Kateřina Martykánová, ZFF

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz