Štamgast & Gurmán

Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst

Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst

30. 05. 2019 - Je nad májové slunce jasné, že nejen pro ty jarní dny je třeba jíst kvalitní suroviny a připravovat jídla s potřebnou péčí. Květen je měsícem lásky, stejně jako dobré čerstvé zeleniny.

Kromě ledového a hlávkového salátu nebo špenátu a baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. K mání je i rebarbora! Pokud si budete chtít jarní salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách. Vybírejte z naší šestice jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro!

Den začněte třeba jako my se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.

Jaké zvolit ingredience? Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.

 

Snídaňový sendvič

V české kotlině jsme chleboví. Aby také ne, když umíme péct tak dobrý chleba! K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Náš snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Květen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: 1

2 porce

 

Ingredience:

4 krajíce oblíbeného chleba

8 ředkviček

1 velká mrkev

4 listy hlávkového salátu

2 vejce

100 g šunky od kosti

150 ml bílého jogurtu

1 ½ lžičky uzené mleté papriky

1 hrst řeřichy

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Království za šunku? Království za šunku se značkou Regionální potravina! O řád šunky zlaté se hlásí Burgundská šunka od Libora Nováka, hovězí šunka z řeznictví H+H, vepřová šunka Delikates (Skaličan), Šunka z komína od Romana Krčmy, Volarská pečená, šunka od řezníka a uzenáře Karla Doležala. A pak že si člověk nevybere!

Postup:

1. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.

2. Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.

3. Vejce můžete uvařit natvrdo, nebo udělat sázená vejce.

4. Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.

5. Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.

 

Hráškový krém se slaninou

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť!

Doba přípravy: 35 minut + příprava vývaru

Obtížnost: 2

4 porce

 

Ingredience:

0,5 l zeleninového vývaru

2 šalotky

bílá část z jednoho pórku

500 g mraženého hrášku

100 ml mléka

250 ml smetany ke šlehání 33 %

2 lžíce másla

6 plátků slaniny

zakysaná smetana k podávání

špetka muškátové oříšku

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.

Postup:

1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.

2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.

3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.

4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.

5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.

6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.

 

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhlami, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: 1

4 porce

 

Ingredience:

300 g jáhel

300 g předvařené řepy

100 ml bílého jogurtu

1 stroužek česneku

1 lžíce citronové šťávy

hrst vlašských ořechů

oblíbený tvrdý sýr na strouhání

hrst hladkolisté petržele

1 lžíce olivového olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Když jáhly, tak BIO. A když BIO, tak například jáhly Country Life. Nám moc chutnaly.

 

Postup:

1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.

2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.

3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.

4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.

 

Ztracené vejce na chlebu se slaninou

 

Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!

Doba přípravy: 20 minut

Obtížnost: 2

2 porce

 

Ingredience:

2 velké krajíce oblíbeného chleba

2 vejce

80 g žervé

4–6 plátků slaniny

2 hrsti očištěných špenátových listů

½ hrsti nasekané pažitky

1 velké rajče

½ lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

500 ml vody

5 lžic octa (může být vinný)

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.

Postup:

1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.

2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.

3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.

4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.

5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz