30. 05. 2019 - Je nad májové slunce jasné, že nejen pro ty jarní dny je třeba jíst kvalitní suroviny a připravovat jídla s potřebnou péčí. Květen je měsícem lásky, stejně jako dobré čerstvé zeleniny.
Kromě ledového a hlávkového salátu nebo špenátu a baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. K mání je i rebarbora! Pokud si budete chtít jarní salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách. Vybírejte z naší šestice jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro!
Den začněte třeba jako my se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.
Jaké zvolit ingredience? Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.
Snídaňový sendvič
V české kotlině jsme chleboví. Aby také ne, když umíme péct tak dobrý chleba! K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Náš snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Květen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: 1
2 porce
Ingredience:
4 krajíce oblíbeného chleba
8 ředkviček
1 velká mrkev
4 listy hlávkového salátu
2 vejce
100 g šunky od kosti
150 ml bílého jogurtu
1 ½ lžičky uzené mleté papriky
1 hrst řeřichy
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Království za šunku? Království za šunku se značkou Regionální potravina! O řád šunky zlaté se hlásí Burgundská šunka od Libora Nováka, hovězí šunka z řeznictví H+H, vepřová šunka Delikates (Skaličan), Šunka z komína od Romana Krčmy, Volarská pečená, šunka od řezníka a uzenáře Karla Doležala. A pak že si člověk nevybere!
Postup:
1. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.
2. Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.
3. Vejce můžete uvařit natvrdo, nebo udělat sázená vejce.
4. Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.
5. Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.
Hráškový krém se slaninou
Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť!
Doba přípravy: 35 minut + příprava vývaru
Obtížnost: 2
4 porce
Ingredience:
0,5 l zeleninového vývaru
2 šalotky
bílá část z jednoho pórku
500 g mraženého hrášku
100 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání 33 %
2 lžíce másla
6 plátků slaniny
zakysaná smetana k podávání
špetka muškátové oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.
Postup:
1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.
Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem
Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhlami, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.
Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: 1
4 porce
Ingredience:
300 g jáhel
300 g předvařené řepy
100 ml bílého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
oblíbený tvrdý sýr na strouhání
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce olivového olej
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Když jáhly, tak BIO. A když BIO, tak například jáhly Country Life. Nám moc chutnaly.
Postup:
1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.
2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.
3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.
4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.
Ztracené vejce na chlebu se slaninou
Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!
Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: 2
2 porce
Ingredience:
2 velké krajíce oblíbeného chleba
2 vejce
80 g žervé
4–6 plátků slaniny
2 hrsti očištěných špenátových listů
½ hrsti nasekané pažitky
1 velké rajče
½ lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
500 ml vody
5 lžic octa (může být vinný)
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.
Postup:
1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.