Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Týden akcí na Východní Moravě

Týden akcí na Východní Moravě

18. 9. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA - Podpis Lady, slovácké hody nebo putování s broučky ve skanzenu, to je malá ochutnávka toho, co můžete zažít v tomto týdnu na Východní Moravě.

Chcete získat autogram od Josefa Lady, vnuka slavného výtvarníka, jehož nezaměnitelné kresby jsou nedílnou součástí českých Vánoc? Pokud ano, přijeďte na Východní Moravu, konkrétně do Holešova na Kroměřížsku. V tamním zámku se uskuteční ve středu 19. září autogramiáda v čase od 14 do 14:30. Spojit ji můžete s návštěvou „ladovské“ výstavy, která je největší v letošním roce.

Důvodů, kam se v příštích dnech vydat na Východní Moravě je ale mnohem více…

Ve středu vystoupí v Domě kultury v Uherském Brodě folklórní soubor Klenot z brazilského města Bataypora, které založil J. A. Baťa. Právě jeho vnučka, Dolores Ljiljana Bata de Arambasic, se souborem také přicestuje. V programu, který začne v 19:30, vystoupí i folklorní soubor Jakub z Gymnázia J. A. Komenského Uherský Brod.

V pátek 21. září se půjde ve Slavičíně na Zlínsku na Farmářský trh, začne v 9 hodin na Horním náměstí. Ozvláštní jej ukázka hospodářských zvířat a vaření z místních plodin.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zve v pátek na XVII. Podzimní putování s broučky Valašským královstvím. Účastníci mají sraz v 18 hodin u hudebního altánu v parku, odkud se vydají do Dřevěného městečka. Program nabízí Dětský lampionový průvod, v Janíkově stodole bude k vidění pohádka O černokněžníkovi a ševci, na palouku pohádka Na paloučku u mravenců, v Komorním amfiteátru divadelní a ohňové vystoupení Magická světla.

V Uherském Hradišti, v Parku Rochus, se chystá na sobotu 22. září Otevření historické stodoly. Folklórní odpoledne začne ve 14 hodin a potrvá tři hodiny.

Nadcházející víkend, 22 a 23. září, bude víkendem hodovým. Za tradičním folklórem Slovácka bude možné se vydat do Ořechova na Uherskohradišťsku. V sobotu se krojovaní sejdou ve 14 hodin, poté bude následovat v 16 hodin povolení hodů starostkou obce na tanečním kole v areálu TJ Sokol, taneční pásmo dětí a krojované chasy v doprovodu CM Cifra, ve 20 hodin začne hodová zábava s DH Nedakoňanka a CM Cifra. Nedělní část zahájí 9 hodin hodová bohoslužba, v 10 hodin přijde na řadu obchůzka obcí s ukázkou hodového práva.

Svatováclavské hody s právem chystá obec Topolná. V sobotu od 11 do 13 hodin se uskuteční vázání šátků v hasičské zbrojnici, ve 13 hodin přijde požehnání v místním kostele, o půl hodiny později přijde na řadu průvod obcí a ve 20 hodin hodová zábava v kulturním středisku Bůrovce s DH Topolanka, CM Ohnica a DJ. Nedělní program začne ve 13 hodin, vodit se bude beran v doprovodu DH Topolanka.

V neděli 23. září si mohou nejen školáci zpestřit den ve Všemině na Zlínsku. Activitypark Hotel ve spolupráci s Dětským domovem a Základní školou ve Vizovicích připravuje pro děti zpříjemnění zářijového odpoledne v podobě zábavného Pohádkového lesa. Děti se mohou těšit na oblíbené pohádkové bytosti, které pro ně budou mít připraveny zábavné úkoly. Každý splněný úkol bude sladce odměněn. „Trasa, která tradičně povede areálem hotelu, bude plná úskalí, se kterými si děti budou muset poradit,“ zmiňuje ředitelka spolupořádajícího dětského domova Eva Čapková. Program začne ve 14 hodin.

Tabula generalis diocesis olomucensis. Tak se nazývá výstava v Arcibiskupském zámku v Kroměříži, která trvá až do konce září. Je možné se na ní seznámit s šesti unikátními tiskařskými matricemi map druhé poloviny 18. století, ukrytých do ledna roku 2011 v arcibiskupských sbírkách na kroměřížském zámku. První matrice představuje jednu z dobových variant Müllerovy mapy, zatímco zbylých pět, vydaných roku 1762 v Norimberku v oficíně Homannových dědiců, zachycuje olomouckou diecézi. Matrice i mapy vznikly na objednávku olomouckého kanovníka Jana Václava Freyenfelse. Výstava potrvá do 30. září, vstupné je 140 korun.

Další nabídku akcí naleznete na www.vychodni-morava.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz