Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak na klasický piškotový korpus?

Jak na klasický piškotový korpus?

10. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Nadýchané piškotové dorty nám nepřipomínají jen bezstarostné dětství, ale narozeniny a oslavy vůbec. Neprozradila vám babička tajemství křehkého piškotu? Poradíme vám, jak docílit toho, aby se váš piškotový korpus tomu od babičky vyrovnal!

Bez kvalitních ingrediencí to nepůjde

Je jasné, že náhražky a levné suroviny vám nevykouzlí dokonalý korpus. Při výběru surovin proto dbejte na to, aby byly kvalitní. Vždy používejte čerstvá vajíčka a pracujte s nimi, až když mají pokojovou teplotu. Do těsta můžete přidat kypřicí prášek, určitě to s ním ale nepřehánějte, postačí půl lžičky. Příliš mnoho kypřicího prášku by způsobilo, že by byl výsledný korpus tvrdý.

Dokonale vyšlehané žloutky a bílky

Chápeme, že šlehání vajec je otrava. Jinak ale nadýchaného korpusu nedosáhnete. Žloutky vyšlehejte ručním šlehačem a přidávejte postupně cukr. Krásně vyšlehanou pěnu získáte nejdříve za 10 až 15 minut, obrňte se proto trpělivostí.

Poté začněte šlehat bílky. Ty musí být vyšlehané do tuha, nevzdávejte to dříve s nadějí, že „to stačí“. Nestačí, korpus by zdaleka nevypadal tak, jako ten od babičky.

piskotovy-korpus1

Přidejte limonádu

Zkuste změnu a během přípravy piškotového korpusu přilijte do těsta limonádu. Zdá se vám to zvláštní? Nedivíme se. Díky bublinkám ale bude váš piškot jemný a nadýchaný. Těsto bude krásně vláčné a nenajdete v něm ani jednu hrudku. Navíc vám „bublinkový“ korpus vydrží i několik dní.

Jak upéct piškot – hlavně opatrně

Pokud se vám povedlo dokonalé těsto, soustřeďte se, aby vám pečení nezničilo veškerou snahu. Piškotové těsto dávejte do formy, která má vymazané pouze dno. Od vnitřních stěn odříznete korpus pomocí ostrého tenkého nože.

Dejte si pozor na to, abyste při předávání formy do trouby s formou nijak „netřískli“. Jinak by se těsto mohlo srazit. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C (v horkovzdušné na 160 °C).

První půlhodinu troubu rozhodně neotvírejte, jinak by vám korpus spadl a nebyl by vůbec tak nadýchaný a křehký, jak chcete.

Pečení bude trvat asi 45 minut, korpus můžete zkontrolovat pomocí špejle.

piskotovy-korpus-2

Zdroj: www.vseopeceni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz