Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

BRAMBORY: Jsou prospěšnější víc, než si myslíte

BRAMBORY: Jsou prospěšnější víc, než si myslíte

17. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Brambora, naše národní zemědělská plodina, je neuvěřitelně univerzální a je nedílnou součástí českého jídelníčku. Konzumace brambor je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům.

Těch obsahuje tolik, že předčí i banány, zelí či ořechy. Podle doby sklizně můžete v České republice koupit domácí konzumní brambory rané a pozdní.

Sklizeň domácích raných brambor právě začala. Rané brambory nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a na našem trhu jsou obvykle od začátku června do poloviny července. Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale méně sušiny, takže se příliš nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé.

Pro skladování jsou vhodné pozdní konzumní brambory, které vydrží nejdéle v temné, chladné místnosti s teplotou okolo 2–5 °C.

Češi jsou národem bramborářů

Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Ale pozor! Není brambora, jako brambora. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak brambory dělí dál na varné typy A (salátové), B (přílohové), C (pro přípravu kaší a těst).Nikde jinde na světě se s označením a dělením brambor do skupin nesetkáte. I přesto, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření.

TIP: Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje.Pro přípravu kaší je pak lepší vložit brambory do již vroucí vody.

Zdroj: Radka Nohejlová, a PRiori

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz