18. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek.
Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (zejména u barevných odrůd).
Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje kolem 10 mg vitamínu C, což je jedna osmina denní dávky. Rané brambory obsahují přibližně dvojnásobné množství. Vitamin C je sice citlivý na vysokou teplotu a při vaření se do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane dost v původním stavu na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj. Vitamin C má příznivý vliv na zdravotní stav pokožky, zubů, dásní, svalů a kostí, rovněž funguje vtěle jako významný antioxidant. Nezanedbatelná je i skupina vitamínu B, nezbytná pro tvorbu červených krvinek.
Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden znejvyšších indexů sytosti (tj. míraschopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin)
Pokud brambory uvaříte ve slupce, docílíte tím výraznější chuti a zvýšíte tím i obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávicí funkce.
Je nezbytné se vyvarovat konzumaci zeleně zbarvené slupky. Zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu škodlivých látek (glykoalkaloidů).
Brambory mají nižší kalorickou hodnotu a lepší dietetické vlastnosti, než rýže a těstoviny. Proto jsou vhodné pro osoby, které chtějí snížit svoji hmotnost či musí dodržovat dietní stravu. Zjednodušeně řečeno po nich neztloustnete a pozitivně působí i na střeva a trávení. Střední porce (180 g) vařených oloupaných brambor představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie, než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií) nebo vařené rýže (248 kalorií)
Obsah živin v pokrmech z brambor se liší v závislosti na způsobu jejich přípravy, ale i skladováním. Nejvýživnější je brambora uvařená ve slupce. K určitým ztrátám rovněž dochází při skladování, ztohoto hlediska je vhodné skladovat brambory na suchém, temném a chladném místě. Při skladování se mohou na hlízách tvořit zelené skvrny, nebo začnou rašit. Takové brambory se musí pečlivě oloupat a klíčky odstranit.
Brambory neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Díky jejich univerzálnosti můžete brambory připravovat na různé způsoby například vařením, pečením, dušením, smažením, fritováním, grilováním, odšťavněním apod.
Zdroj: Radka Nohejlová, a PRiori
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.