Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tartaletky: košíčky s božskou chutí

Tartaletky: košíčky s božskou chutí

19. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Mají desítky různých názvů i podob. Mohou být slané, sladké, s ovocem nebo bez něj. Jedno však mají všechny tartaletky společné – chutnají i vypadají božsky.

Právem si tak vydobyly své místo mezi nejoblíbenějšími dezerty na světě. Že ještě nevíte, o čem je řeč? Tartaletky jsou plněné košíčky z křehkého těsta, které si vás svou dokonalou chutí okamžitě získají.

Odkud k nám přišly?

Už samotný název napovídá, že za tyto malé zázraky vděčíme Francouzům. Právě oni totiž vytvořili první košíčky, kterým se záhy začalo říkat tartalettes. Název pravděpodobně vznikl z francouzského petit tart, což v překladu znamená „malý dortík“.

Právě ve Francii se těší velké oblibě i slané tartaletky, které se zde připravují na mnoho různých způsobů. Slaná obdoba košíčků si postupně získává své příznivce i u nás. Sladká varianta je ale stále číslem jedna. A každý, kdo ji někdy ochutnal, jistě chápe proč.

Tartaletky si našly své příznivce po celém světě

Tartaletky udělají z každé hostitelky opravdovou hvězdu. Jsou jednoduše dokonalé a na první pohled působí velmi složitě. Přesto však jejich příprava zase tak náročná není. Musíte jen vědět, jak na ně. Jakmile „vychytáte“ těsto a dobu pečení, máte vyhráno.

Kvůli těstu na tartaletky ani nebudete muset spěchat do specializované cukrářské prodejny, vystačíte si se základními produkty ze supermarketu. V receptu na křehké těsto najdete jen hladkou mouku, moučkový cukr, máslo a vaječné žloutky.

Vzniklé košíčky poté můžete plnit vším, co vás jen napadne. Pro milovníky čokolády připravte tartaletky s čokoládovou ganache (lahodnou směsí čokolády a smetany). Pokud zvete na návštěvu fanoušky lehčích dezertů, naplňte košíčky nadýchanou šlehačkou a pořádnou dávkou ovoce. Používejte sezónní, čerstvé ovoce, které na tartaletkách vypadá opravdu výborně.

Neholdují vaši přátelé sladkému? Slané košíčky nejsou žádná věda. Inspirujte se náplněmi používanými pro quiche, které jsou vlastně takovou přerostlou obdobou tartaletek. Francouzské košíčky vaši fantazii vůbec neomezují – a právě to je jeden ze dvou hlavních důvodů, proč jsou tartaletky tolik populární. Jaký je ten druhý? Přece jejich neodolatelná chuť. Pusťte se do přípravy vlastních tartaletek a nechte se touto výjimečnou harmonií chutí okouzlit i vy.

Tartaletky s krémem Patisiere

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 másla
  • 1 celé vejce
  • 130 g krupicového cukru

Ingredience na krém:

  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 3 žloutky
  • 15 g hladké mouky nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g smetany s min. obsahem tuku 30 %

Na ozdobu:

maliny, borůvky nebo jahody

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte hladkou mouku a na malé kostky nakrájené máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto.
  4. Dejte těsto odpočinout do lednice.
  5. Troubu dejte předehřát na 160 stupňů.
  6. Mezitím si připravte krém.
  7. Vejce s cukrem a moukou vyšlehejte do hladka.
  8. Na mírném plameni ohřejte mléko a zašlehejte do něj připravenou směs cukru, mouky a vajec.
  9. Přidejte semínka z vanilkového lusku.
  10. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte vařit do zhoustnutí. Krém by měl mít konzistenci pudinku.
  11. Krém nechte zchladnout.
  12. Těsto natlačte do formiček na tartaletky a pečte do zezlátnutí, bude to trvat cca 10 minut.
  13. Do vychladnutého krému opatrně vmíchejte smetanu vyšlehanou do tuha.
  14. Krém nalijte na připravené tartaletkové korpusy a ozdobte ovocem.
  15. Uchovávejte v ledničce.

Zdroj: www.vseopeceni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz