Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Odlehčený červen: snadné a lehké recepty z čerstvých surovin

Odlehčený červen: snadné a lehké recepty z čerstvých surovin

21. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Horký začátek června a nadcházející letní sezóna si říkají nejen o odlehčený šatník, ale také o lehké menu plné čerstvé zeleniny a kvalitních surovin z našich luhů a hájů. Nechte se inspirovat recepty na pokrmy, které zasytí, ale zbytečně nezatíží.

Den můžete začít sladkou snídaní, třeba s jahodovým koláčem sbílou čokoládou, protože kdy jindy upéct dezert sjedním z nejoblíbenějších druhů ovoce než uprostřed jahodové sezóny?

Teď jsou navíc  kdostání i voňavé jahody plné chuti od lokálních pěstitelů. Oběd jsme připravili z čerstvé zeleniny, mrkve, cibule a brambor. Uvařili jsme rychlý mrkvový krém a hunc, regionální specialitu z Pojizeří. Pokud jste o huncu ještě neslyšeli, věříme, že si ho oblíbíte. Dobře chutná a je velmi snadný na přípravu.

Brambory jsme jako hlavní surovinu použili i k přípravě svačiny. Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou můžete připravit domav troubě, ale také na venkovním grilu nebo vohništi. Na večer jsme zvolili rybu. Pro velké strávníky jsme ogrilovali pstruha, těm menším jsme připravili domácí rybí prsty. Možná jste, stejně jako my, na rybí prsty, které před lety nechyběly snad vžádném mrazáku, tak trochu zanevřeli. Některé kupované rybí prsty totiž mnohdy obsahovaly spousty ledu, dochucovadel a zkrátka nechutnaly dobře. Není nic jednoduššího, než si tento chutný „dětský“ pokrm připravit doma z kvalitní ryby. Budete mít 100% jistotu, že konzumujete kvalitní maso, a pochutnáte si.

Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete spoustu zajímavých receptů, rad a inspirace. Více informací ke značkám bio najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Hrnkový jahodový koláč s bílou čokoládou

Jahody jsou jedním znejoblíbenějších druhů ovoce. A nejlahodnější jsou v období sklizně, která u nás začíná na konci května. Vyrazte proto pro pár hrnků tohoto nízkokalorického ovoce plného vitamínů a minerálních látek a pusťte se do přípravy jahodového koláče s bílou čokoládou. Až ho budete ochutnávat, můžete si přečíst, jak je toto královské ovoce, známé už ve starověku, zdravé. Věděli jste, že jahody například posilují funkci mozku, zvyšují imunitu, pečují o vlasy, oči nebo kosti a mají protizánětlivé účinky?

1 ks

Doba přípravy: 60 minut

TIP! Při pečení jsme použili krupicový cukru z Cukrovaru Vrbátky, na dozdobení pak moučkový cukr od společnosti Tereos TTD. Oba mají značku Klasa.

Ingredience:
150 ml bílého jogurtu
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku cukru krupice
¼ hrnku oleje
2 hrnky jahod
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 g bílé čokolády
máslo na vytření pekáče
mouka na vysypání pekáče

Postup:
1. Dohladka promíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka.
2. Do směsi přidejte mouku, olej a prášek do pečiva a pořádně promíchejte.
3. Přidejte na malé kousky posekanou bílou čokoládu.
4. Těsto vlijte na pekáč vymazaný máslem a vysypaný moukou a naskládejte na něj pokrájené jahody.
5. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 35 minut.

Mrkvový krém

Mrkvový krém chutná malým, stejně tak i dospělým a je hotový dřív, než bys řekl mrkvička!
Stačí doma najít pár mrkví, cibuli a  bramboru  a za pár minut máte vydatnou  a  velmi  zdravou polévku, která zahřeje a zasytí. Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u  mrkve  to  však  naštěstí  tak  úplně  neplatí. Karotenoidy   a lykopeny, přírodní  antioxidanty, které  se  při  vaření  mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny,    vitamínů a    jiných    užitečných    látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

4porce
Doba přípravy: 30 minut


TIP! Vyzkoušejte, stejně jako my, BIO mrkvičku z Ekofarmy Deblín. Více o BIO produktech najdete na www.myjsmebio.cz.

Ingredience:
600 ml zeleninového vývaru
4 mrkve
1 malá petržel
½ stroužku česneku
1 malá brambora
1 malá cibule
200 ml smetany ke šlehání
hrst petrželové natě
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte orestovaný česnek. 3. Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
4. Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.

Hunc

Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeřía nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím,zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.

4 porce
Doba přípravy:75 minut

Ingredience:
200 g krup
1 kg nových brambor
100 g uzeného špeku nebo slaniny 
4 lžíce sádla
1 velká cibule čerstvá majoránka
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
nakládané okurky nebo nakládaná řepa

TIP! Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.

Postup:
1. Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
2. Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
3. Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
4. Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
5. Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
6. Směs pečte dozlatova na 180 °Cv zapékací míse vymazané sádlem,zhruba 25 minut.
7. Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.

Další recepty najdete v našem RECEPTÁŘI

Zdroj: PETRA VOMELOVÁ

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz