26. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Již jedenáctým rokem sdružuje a marketingově podporuje restaurace, které vaří tradiční i moderní českou kuchyni projekt agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Czech Specials.
Kulaté modré logo Czech Specials je nejen vodítkem pro tuzemské a zahraniční hosty, kde mají ochutnat kvalitní českou kuchyni, je také důležitou certifikační značkou. Od srpna 2018, kdy administraci převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, požádalo o tuto certifikaci 40 restaurací z celé republiky a další žádosti přibývají. Kromě jiných byla letos certifikována restaurace Kulaťák, Gate, U Pinkasů a Triton v Praze, La Cave v Táboře, Zlatý lev a Radniční sklípek v Liberci, U Labutě v Přerově nebo Albero ve Valticích.
Nabídka certifikovaných restaurací je propagována nejen na webu projektu, ale i na sesterských webech CzechTourism, nově je možnost certifikované restauracie propagovat i v zahraničí. Projekt Czech Specials byl prezentován v dubnu v rámci Garden Food Festivalu v Praze. Ve stánku Czech Specials mohli návštěvníci ochutnat české speciality, které uvařili Tomáš Kalina a Jan Wiesner se svým týmem. Zájem o bramborovou polévku, kachní prsa s kroupami nebo o za studena vyšlehanou krupicovou kaši s jahodami byl veliký.
Kdo správně vyřešil gastrokvíz, mohl se zúčastnit losování o velmi zajímavé ceny. Asociace kuchařů a cukrářů chce přispět k dalšímu vzdělávání kuchařů a rozvíjet povědomí o českých tradičních specialitách, proto připravuje pro certifikované restaurace odborné semináře, kde budou účastnící objevovat zapomenuté regionální speciality, které se naučí vařit i servírovat moderním způsobem za použití regionálních surovin a výrobků.
Pokud vaše restaurace nabízí kvalitní českou a regionální kuchyni, v tradiční nebo moderní podobě, neváhejte se do tohoto projektu zapojit a zažádat si o certifikaci. Veškeré informace a podmínky certifikace naleznete na www.czechspecials.cz.
ZDROJ: AHR
TEXT: MIRKA HELMICHOVÁ, T&M CREATIVE / FOTO: ARCHIV AHR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.