Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

OMEZOVÁNÍ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ V POHOSTINSTVÍ

OMEZOVÁNÍ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ V POHOSTINSTVÍ

26. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - AHR ČR zahájila dlouhodobý projekt na snižování odpadů a odpovědném přístupu k udržitelnosti cestovního ruchu, jako reakci na opatření připravovaná na evropské úrovni a trend, který je celosvětově stále aktuálnější.

„Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“
(Jan Werich)

Za tímto účelem byla vytvořena příručka s náměty na snižování potravinových odpadů jak při samotné výrobě pokrmů, tak následně i šetrná likvidace potravinových odpadů.

Doporučení rovněž počítá se zapojením potravinových bank. Materiál byl vytvořen ve spolupráci s HOTREC a je k dispozici všem členům naší asociace. Dalším tématem, kterým se zabýváme, je také minimalizace jednorázových plastů a problematika recyklace odpadů všeobecně. Více než polovina potravin, která projde našimi domácnostmi, končí v odpadu.

V případě pohostinství je to méně, přibližně 12 %. V sektoru maloobchodu a velkoobchodu pouze 5 %. Přitom každá potravina, kterou vyprodukujeme, představuje konkrétní množství energie, vody a uhlíkovou stopu, kterou její produkce za sebou zanechává. Omezování potravinových odpadů není pro restaurace nová disciplína, přesto, pokud by se restauracím podařilo snížit objem potravinových odpadů byť o několik procent, v celoevropském měřítku by to mělo velký význam jak pro životní prostředí, tak pro snižování nákladů restaurace. Podkladem pro tento materiál byla brožura vydaná společně s HOTREC, pro naše účely byla však rozšířena o praktické návody, vzory některých dokumentů a důležité odkazy stejně jako o zkušenosti našich kolegů.

Zvláštní poděkování, v souvislosti s touto publikací, bychom chtěli vyjádřit našim kolegům z řad členů a provozovatelů hotelů a restaurací, konkrétně panu Janu Škrlemu, řediteli hotelu Chvalská Tvrz v Horních Počernicích a členovi Rady, stejně jako Jiřímu Králi, provozovateli restaurace Aureole v Praze a viceprezidentovi AHR ČR pro gastronomii. Oba se významně podíleli na tvorbě tohoto materiálu, stejně jako náš mnohaletý člen a odborný partner pro oblast potravinového práva, pan Tomáš Čapek, majitel společnosti UNICONSULTING, který se s námi podílí na připomínkování nové legislativy a školení v oblasti bezpečnosti gastronomických provozů.

Věříme, že tento dokument rozšíří řady našich praktických metodik, které vám každým rokem nabízíme a bude sloužit jako inspirace pro vaše restaurace. Budeme pokračovat v dalších aktivitách ve spolupráci s evropskou konfederací HOTREC, včetně vzdělávacích aktivit pro členské restaurace a výměně zkušeností s ostatními členskými zeměmi. Odpovědné podnikání, šetrný přístup k životnímu prostředí stejně jako podpora lokálních produktů je tématem, které stále více zajímá také naše zákazníky.


ZDROJ: AHR
TEXT: VÁCLAV STÁREK
FOTO: ARCHIV AHR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz