08. 08. 2019 - Jméno mu daly Jeseníky a dnes je jejich symbolem. Ikonická jedenáctka Holba Šerák letos slaví 35 let.
V roce 1984 se v hospodách pila především desítka, taky osmička a ležák. Pivo, které by bylo lepší než desítka a přitom levnější než dvanáctka, zjevně chybělo nejen v sudech, ale i jako lahvové v obchodech. V pivovaru Holba už tehdy měli jasno. Průlomové rozhodnutí padlo v hanušovickém pivovaru v roce 1984 na počátku a už na jeho konci bylo zřejmé, že má Šerák vyhráno.
„Byla to vůbec první 11 a o její receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno“, vzpomíná tehdejší mistr varny Vladimír Doležel, který stál u jeho zrodu.
„Když se dnes napiju, je to jako tenkrát. A to se říká, že vzpomínky blednou, mně ale tato vzpomínka zezlátla. Tehdy by mě skutečně nenapadlo, že se Šerákem oslavím 70.“
Výstav Šeráku začínal na stovkách hektolitrů a dnes jsou to stovky tisíc. Holba Šerák se stala vlakovou lodí značky a se stejným přesvědčením jím připíjejí v horách i v nížinách. Od první várky uplynulo 35 let a čas jako by se ryzí jedenáctky z hor ani nedotkl.
„Ctím stará pravidla a jsem na to hrdý“ říká sládek Luděk Reichl a současně zdůrazňuje nejen kvalitu, ale také původ plodin: Obojí je pro pivo stejně důležité a vzájemně spolu souvisí. A právě proto jsme v úzkém kontaktu přímo s našimi pěstiteli. Víme přesně, z jaké lokality chmel i sladovnické ječmeny pocházejí a společně dokážeme odhadnout také kvalitu úrody,“ říká Luděk Reichl, kterého můžete potkat na varně, stejně jako třeba na tršické chmelnici. A prvotřídní musí být také voda. V Holbě vaří pivo z podzemní vody a to je ve srovnání s ostatními pivovary zásadní rozdíl. Navíc má pivovar prameny horské vody přímo v areálu a voda z nich je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Prameny se nacházejí pár metrů od varny, takže cesta vody je velmi krátká a voda si takto zachovává všechny své přirozené vlastnosti.
Holba Šerák je nejoblíbenějším pivem v Jeseníkách a ochutnat ho chce každý turista. Jeho roční produkce přesahuje 200 tisíc hektolitrů (40 milionů půllitrů), to je více než polovina celkového výstavu. Holba ročně vystaví ví-ce než 300 tisíc hl piva. Pivovar Holba byl založen před 145 lety a jeho unikátní poloha z něho činí zajímavý cíl návštěvníků Jeseníků.
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.