02. 09. 2019 - ZLÍNSKÝ KRAJ - Agrární komora Zlín spolu se Zlínským krajem uspořádala již čtrnáctý ročník soutěže o nejlepší potravinářské výrobky Zlínského kraje.
Do soutěže Perla Zlínska 2019 se v letošním roce přihlásilo 139 výrobků od 40 žadatelů z našeho regionu.
Ocenění a certifikáty o kvalitě svého produktu si přijde převzít 15 zástupců firem 21. září při příležitosti „Dne Zlínského kraje“ z rukou hejtmana Zlínského kraje.
„Cílem této soutěže je poukázat a vyzdvihnout naše zpracovatele, kteří vyrábějí kvalitní potraviny z českých surovin. Není to zcela jednoduché uspět na trhu a oslovit zákazníka, proto se Agrární komora Zlín za finanční podpory Zlínského kraje snaží tyto výrobce představit spotřebitelům a ukázat, že zemědělství spolu s potravinářstvím v našem kraji je na velmi dobré úrovni. Dnešní zákazník se zaměřuje na kvalitu a čerstvost. Tyto parametry oceněné výrobky rozhodně splňují. Ochutnat a nakoupit si je budou moci návštěvníci na Dni Zlínského kraje,“ připomněla ředitelka Agrární komory Zlín ing. Jana Brázdilová.
13. června se na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně rozhodovalo, které výrobky v soutěži zvítězí. Komise navrhla udělit značku Perla Zlínska 2019 těmto výrobkům:
1. Masné výrobky tepelně opracované, trvanlivé a ostatní masné výrobky včetně polotovarů
Vítězný výrobek: Oravská slanina Šerý – Radek Šerý
Grand šunka – Voma s.r.o.
Lhotská šunka od kosti – Řeznictví Singer s.r.o.
2. Výrobky z ovčího mléka a skopového masa (zahrnuje maso ovčí, jehněčí)
Vítězný výrobek: NEHODNOCENO
3. Mléko, mléčné výrobky a sýry včetně tvarohů a výrobků z nich
Vítězný výrobek Kozí kefír – Martin Vlček
Kozí sýr brynza – Zerlina s.r.o.
4. Pekařské a cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Vítězný výrobek: Kdoulový chlebell – Hana Bellová
Staročeský medovník oříšek – MEDOKS s.r.o.
5. Med
Vítězný výrobek: Med dvoubarevný – Jiří Jasenský
6. Nápoje alkoholické a nealkoholické
Vítězný výrobek: Slivovice – Veselý Grunt s.r.o.
Pivo sváteční polotmavé – Pivovar Záhlinice
Maxmilian polotmavý speciál 13 %-Pivovar Kroměříž s.r.o.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězný výrobek: Cibule – Jiří Talaš
Meruňka s karamelem – Renata Zezulová
8. Ostatní potravinářské výrobky
Vítězný výrobek Jablečný ocet Zlaté jablíčko – Evžen Uher
Bramborové halušky – Josef Martinek
Na Cenu hejtmana Zlínského kraje je navrženo ocenění panu Jiřímu Talašovi za zelinářské výrobky (kysané zelí bílé a červené, cibule a česnek).
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.