04. 09. 2019 - OLOMOUC - Už se to blíží! Pátý ročník Garden Food Festivalu v Olomouci se tentokrát uskuteční 28. a 29. září v malebné růžové zahradě Výstaviště Flora Olomouc.
Na sklonku babího léta se návštěvníci mohou těšit na prezentace špičkových restaurací, zajímavých bister a další nevšední koncepty. V programu se mimo jiné objeví šéfkuchař Jan Punčochář a finalisté televizní soutěže MasterChef Česko 2019.
Na Garden Food Festivalu se představí na šest desítek vystavovatelů, kteří svým menu jistě osloví i ty nejnáročnější labužníky. Ochutnávat se bude v prostředí druhé největší růžové zahrady v republice, kde je příjemná pikniková louka, dřevěné rošty pro posezení, brouzdaliště i hřiště pro děti. „Věříme, že nám bude počasí přát a lidé si tento svátek jídla a chutí užijí naplno se vším, co k tomu patří. Jako každý rok, tak i letos máme připravený zajímavý program na pódiu, které bude tentokrát umístěno mezi vodními prvky areálu. Novinkou je také hudební doprovod, “ láká na festival organizátor Pavel Vysloužil. Doplnil, že dvoudenní akcí návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král.
V degustačním menu budou steaky, hamburgery, pečení pštrosi, vyzrálé hovězí, foie gras, asijská kuchyně, chilli pochoutky, sushi, vegetariánské a raw speciality a další dobroty. K tomu sladká tečka v podobě makronek, domácích dortů, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Domů si pak hosté mohou odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.
Letošní novinkou je show talentovaných kuchařů, kteří úspěšně vařili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Nyní finalisté pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví olomoucké publikum. Fanoušci se mohou setkat s Kateřinou, Denisou, Monou, Pavlem, Bohuslavem a chybět nebude ani Zuzka, Ester, Bára a Petr, kteří založili projekt nazvaný Křepelky v čokoládě.
Hlavní tváří festivalu bude jeden z nejžádanějších českých šéfkuchařů Jan Punčochář, který působil v michelinských restauracích, třikrát po sobě zvítězil v anketě Zlatý kuchař roku a letos otevřel novou originální restauraci, kde vaří česko-rakouskou kuchyni.
FESTIVALOVÁ MĚNA I PLACENÍ ČIPEM (do sloupku)
Za jídlo a pití lidé nezaplatí běžnými penězi, nýbrž speciální festivalovou měnou – grešlemi. Přestože název grešle odkazuje k dávné historii, neznamená to, že organizátoři budou návštěvníky nutit ke středověkým způsobům placení. Při vstupu se vybaví čipem, díky kterému bude nakupování mnohem pohodlnější a zážitek z ochutnávání gastronomických specialit intenzivnější. Kdo všechny grešle neprojí, může je zase vrátit u východu.
Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Organizátoři pokaždé do měst přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.
Otevírací doba:
Sobota: 28. 9. 2019 od 10:00 do 20:00
Neděle: 29. 9. 2019 od 10:00 do 18:00
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.