06. 09. 2019 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - K Praze, Ostravě, Olomouci a Rožnovu pod Radhoštěm se letos připojilo i Uherské Hradiště.
Právě zde mohli návštěvníci historicky poprvé zažít Garden Food Festival, na kterém nabízela své jídlo a pití více než třicítka vystavovatelů z celé republiky. K ochutnání nabízeli jak exotické pokrmy, tak tradici a klasiku. I díky krásnému počasí posledního prázdninového víkendu si po oba dny do Smetanových sadů našlo cestu více než 6 tisíc milovníků skvělé gastronomie.
„Byla to pro nás výzva, i když jsme Garden Food Festival připravovali s týmem lidí, kteří se pravidelně podílí na pořádání Slováckého léta. Doufám, že se nám podařilo nabídnout návštěvníkům ochutnávku toho nejlepšího, co se v Česku dá aktuálně na poli gastronomie najít,“ říká hlavní organizátor hradišťského Garden Food Festivalu Marek Pochylý.
Po oba dny patřilo pódium vystoupením s gastronomickými tématy. Moderátorka Markéta Hrubešová postupně přivítala výrobce drinků, dodavatele husích jater nebo třeba jedlého hmyzu. Nechyběli ani finalisté oblíbené televizní soutěže MasterChef a nejvíc diváků měl pod pódiem šéfkuchař a porotce MasterChefa Jan Punčochář.
„Přiznám se, že v Uherském Hradišti jsem úplně poprvé, ale je to moc krásné město a máte tady moc krásné ženy,“ svěřil se usměvavý šéfkuchař, který v sobotu i v neděli vykouzlil přímo na pódiu několik skvělých pochoutek. Například polévku z ryb a hřibů, salát z několika druhů rajčat, nebo přímo na místě připravil kapra, kterého ze štěrkopískových jezer z Ostrožské Nové Vsi přivezl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.
„Byla to improvizace, ale to mi nevadilo, já to mám rád. Navíc kapří hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel v mé restauraci U Matěje,“ vysvětlil Punčochář.
Spokojenost s festivalem neskrývali ani vystavovatelé. Z Frýdku-Místku přijel například Martin Svačinka, jehož směs z brambor, maďarských klobás, zeleniny a sýru raclette šla doslova na dračku. „Garden Food Festivalu se účastníme pravidelně i v ostatních městech. Ale tady to pro nás byla snad nejlepší štace,“ pochvaloval si Martin Svačinka.
Garden Food Festival pravidelně spolupracuje s Potravinovou bankou, která si vždy na konci dvoudenního gastrofestivalu přijede pro přebytky jídla. „V Uherském Hradišti se ale, bohužel nebo bohudík, prakticky všechno jídlo od vystavovatelů prodalo návštěvníkům. Spolupráce s Potravinovou bankou ale bude pokračovat i nadále,“ přislíbil jeden z organizátorů Tomáš Ryzner.
První uherskohradišťský Garden Food Festival měl i dobročinný rozměr. Mezi vystavovateli měl svůj stánek i projekt 450 ml NADĚJE, který zde prováděl nábor do registru dárců kostní dřeně. „Za sobotu jsme získali 55 a v neděli 52 nových členů. Celkem tedy 107 členů, což ve výborný výsledek,“ radovala se Xenie Mráčková z projektu 450 ml NADĚJE.
Poslední letošní zastávkou Garden Food festivalu bude Olomouc. Fanoušci dobrého jídla a pití tam mohou zamířit o víkendu 28. a 29. září.
Zdroj: Petra Kučerová, GFF
Foto: Otakar Hofr
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.