13. 09. 2019 - BRNO - V sobotu 7. září 2019 naplnili areál brněnského koupaliště Riviéra milovníci pálivého jídla.
Od 11 hodin se zde konalo CHILLIBRANÍ, jehož nedílnou součástí bylo i napínavé Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout.
Kromě všudy přítomné vůně chilli papriček, si návštěvníci užili i spousty výborného jídla, skvělá řemeslná piva, omrkli kuchařské show a užili si koncert kapely Morčata na útěku.
Příjemná pikantní sobota je za námi
I přes ne úplnou přízeň počasí jsme si to užili na plno a na akci se sešlo přes 3500 návštěvníků! Sobotou vonělo jídlo zpod pokliček TOP českých šéfkuchařů, řemeslná piva tekla proudem.
Letošní program nabídl pro každého něco. Návštěvníci mohli nahlédnou pod ruce TOP českým kuchařům a poznat nové recepty. Olda Sahajdák, šéfkuchař, který působí v restauraci, která se pyšní jako jedna z mála oceněním michelinskou hvězdou, připravoval opravdu zajímavé kombinace surovin. Například nakládané broskve s borůvkovo-chilli prachem! Dalšímu vaření velel šéfkuchař Petr Erin Kováč, který před očima diváků připravil ragů z chřestýše. Brouk na talíři zpestřil oblíbené chilli concarne červíky a jako dezert nachystal sarančata v karamelu. Kluci z My-Chilli předvedli vaření barbecue omáčky a Ind Tejinder Riar rozvoněl okolí indickým kořením. Přihlížející diváci mohli na závěr každé cookingshow něco ochutnat a odnesli si domů novou inspiraci na recept. Návštěvníci si pochvalovali kromě spousty výborného piva zmini pivovarů a pálivých i nepálivých dobrot i speciálně pro tuto akci uvařené pivo Mango Chutney Session Hazy Chillibraní IPA se stupňovitostí 11° EPM. Stánky nabízely pálivé i nepálivé burgery, hot dogy, čokolády, makronky, spoustu chilli omáček, nechyběla také chilli medovina. Sehnat se daly sazenice, věci na pěstování papriček i nádherné papriky z letošní sklizně.
Program zpestřila standup comedy i rozlučka se svobodou
Program, který začínal vpravé poledne,byl nejen o vaření! Svým pikantním humorem jej zpestřila například standup comedy v podání Adély Elbel, která prokládala program zábavnými vsuvkami. Nechyběla také soutěž pro pivaře o 30 litrů piva z Pivovaru Moravia. Na pódiu proběhlo i malé překvapení! Tým hochů nachystal pro svého kamaráda, v rámci rozlučky se svobodou, nečekanou pikantní výzvu. Nastávající ženich byl vyvolán na pódium, kde pro něj byly přichystány chilli papričky s pálivostí 10 000 SHU, 500 000 SHU a 1 200 000 SHU, které musel spořádat. Budoucí novomanžel to bez přípravy zvládnul na jedničku!
Ostří chilližrouti bojovali do poslední chvíle
V půl šesté začala pořádně ostrá jízda. Na pódiu se sešlo přes 30 přihlášených chilližroutů i chilližroutek, kteří zabojovali o titul Mistra ČR s SR v pojídání pálivého pro rok 2019. Souboje stály za to. Nakonec došlo na 12 soutěžních kol a před zraky přihlížejících se bojovalo do poslední chvíle. Finále Chilližrouta bylo napínavé a díky příjemné atmosféře doladěné akční muzikou od DJ, bylo Mistrovství pěknou show, kterou si užívali i diváci! Přes Toxic Waste Extract s pálivostí 6 500 000 SHU se dostali dva borci, které rozsoudil až poslední kolotoč paprik Naga Peach.
Letošním vítězem a mistrem Chilližroutem se stal Roman Lepík.Opravdový srdcař, soutěžící z Frýdku Místku, který ještě po skončení akce běžel na vlak, aby stihnul cestu domů a ráno do práce. Celou akci zpovzdálí sledoval i trojnásobný vítěz a zkušený chilližrout Petr Holešínský, který letos nesoutěžil. Organizátoři akce si na něj ale připravili malé překvapení a v pátém kole Chilližrouta ho přizvali na pódium. Petr s přehledem spolu se soutěžícími sežvýknul pár paprik a odešel zpět fandit mezi diváky. Stihl ještě prohlásit, že si počká na to, až někdo také získá trojnásobný titul a přijde ho sundat! Pikantní večer na Riviéře zakončil koncert kapely Morčata na útěku a ohnivá show v podání Black Out Paradox.
To nejlepší z chilli marketu získalo ocenění Výrobek roku
Součástí Chillibraní byla již tradičně soutěž o Výrobek roku, kdy měli návštěvníci možnost ochutnávat a hodnotit několik vzorků omáček a dalších pálivých produktů. Tuto soutěž ovládla firma Zach ́s pesto & chilli, která obhájila prvenství a získala ocenění za svou novinku – nakládaná italská rajčata s lyofilizovanými Jalapeňos.
Pomáhali jsme
Akce se konalapod záštitou primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. Jako již tradičně nechyběl ani dobrý skutek a 3 % z každé vstupenky byly předány organizaci Dejme šanci dětem a 2 % na podporu nemocného Kubíka Melounase nevyléčitelnou cistyckou fibrózou. Přímo na pódiu si Kubíkova maminka a zástupci organizace DDŠ převzali dárkový šek.
Zase za rok na Chillibraní!
První zářijová sobota přinesla parádní akci, která měla i přes nepřízeň počasí příjemnou atmosféru a největší evropský chilli festival tak nalákal k návštěvě akce přes 3500 fanoušků pikantních pokrmů.Chillibraní je nejoblíbenějším hot food festivalem v České Republice a na Slovensku a současně i největším v Evropě. Několik tisíc návštěvníků láká do Brna nejen jedinečná atmosféra Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout, ale současně i široká nabídka hotfood kuchyně, několik výrobců omáček, prodejců koření, pěstitelského vybavení, zajímavý program a další věci, kteréco do chilli světa patří.
Díky za podporu patří letošním partnerům akce: Generální partner CA Chatař, hlavní pivní partner Pivovar Moravia, hlavním partnerům U Dřeváka Beer&Grill, Rock ́n ́rollheaven a partnerům My-Chilli CZ, Symbiom, Chilli Doctor, Rádio Krokodýl, Mňam TV, Štamgast a Gurmán. Díky, že jste u toho byli snámi!
Zdroj: Chllibrani
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.