20. 09. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Cuketa je ideální zeleninou a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně pomáhá k očistě organismu od nezdravých toxinů.
Cuketa je přínosem v dermatologii a pro své antistresové účinky pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku.
Cukety mají mnoho odrůd. Nejznámější a pro zdraví prospěšné jsou žluté a zelené. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je pouze v obsahu sacharidů. Zelené jich obsahují mnohem méně než žluté, a proto jsou při hubnutí vhodnější variantou. Světle zelené cukety mají výraznější chuť a jsou bohatší na vitamíny a minerály.
· cuketa je jedna z nejméně kalorických potravin, protože obsahuje zhruba 90 % vody, čím je starší, tím bývá tužší a vyschlejší,
· slupky by se neměly vyhazovat, právě v nich se nachází největší množství vitamínů a minerálních látek, jako je například draslík, vitamín E, vitamíny ze skupiny B a dále také vápník, hořčík, železo a mnoho dalších,
· dokáže působit i na psychiku člověka, v těle totiž snižuje přebytek stresu,
· čerstvá šťáva z prolisované cukety může fungovat jako skvělý přírodní pomocník při kožních problémech jako jsou lupénka, různé druhy ekzémů, kopřivka či akné,
· cuketa se doporučuje k pravidelné konzumaci lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou, protože má skvělé účinky na správnou funkci trávicího traktu.
Pro ty, co drží dietu, je cuketa výbornou náhradou například za těstoviny. Můžete z ní vytvořit cuketovou pomazánku, cuketový koláč, lasagne, musaku, polévku či lívanečky. Výborně chutná i grilovaná ke všem druhům salátů.
Cuketová polévka je vitamínová bomba a vařit tuhle skvělou polévku jen pro sebe, by byla velká škoda. Uvařte jí celé vaší rodině, určitě si na ni všichni smlsnou.
Co budete potřebovat
· lžíci panenského olivového oleje
· 1 lžíci nadrobno nasekaného česneku
· hrst nasekaných bazalkových lístků
· mořskou sůl
· mletý pepř
· 1 kg cuket (nejlépe středně velkých), rozkrájených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
· 750 ml vody nebo zeleninový vývar
· hrst nasekané hladkolisté petrželky
Jak postupovat
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut. Až cuketa lehce zezlátne a změkne, zalijte ji vývarem nebo vodou a vařte 8 minut. Potom sejměte z plotýnky a tři čtvrtiny polévky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Poté vmíchejte petrželku. Opepřete a osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem.
Zdroj: Crest Communications a.s.
Redakčně kráceno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.