Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinobraní: tisíce spokojených milovníků a znalců vína VOC Znojmo

Vinobraní: tisíce spokojených milovníků a znalců vína VOC Znojmo

25. 09. 2019 - ZNOJMO - Stálice Znojemského historického vinobraní, scéna VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny, která je součástí Vinobraní už podeváté a je největší vinařskou scénou, opět nabídlo rozsáhlou nabídku typických vín Znojemské vinařské podoblasti.

Víno všemi smysly pak zábavnou edukativní formou bavilo návštěvníky, a to i ty nejmenší. Víno všemi smysly je totiž o víně bez vína. Až odměna za splnění úkolů je vinná J.

„Vinobraní je pro nás jednou z nejvýznamnějších akcí roku. Jeho návštěvníci totiž čím dál častěji vedle burčáku vyhledávají vína, chodí se skleničkou v ruce a degustují znojemská vína na různých místech. Nejvíce pochopitelně na naší scéně u rotundy sv. Kateřiny, která je největší vinařskou scénou vinobraní a kde jsme nabízeli na devět desítek vín odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené,“ shrnuje František Koudela, předseda spolku VOC Znojmo.

Scénou VOC Znojmo u rotundy prošlo 14 765 lidí, kteří tu vypili 7 875 lahví vína, což odpovídá 118 122 degustačních vzorků.

„Sauvignon, Ryzlinky rýnský, Veltlínské zelené. Pouze tři odrůdy. A přesto přilákají tolik návštěvníků. Tato vína jsou nejen rozmanitá, ale svůj charakter získávají díky terroiru, místa původu. A také rukopisem zdejších vinařů. Návštěvníků, co už většinou znají broskvové a černorybízové sauvignony, veltlíny s muškátovým a mandlovým nádechem a ryzlinky s vůní medovou a meruňkovou. Nicméně pořád je co objevovat a na co se těšit, a to návštěvníci vinobraní moc dobře vědí,“ dodává František Koudela.

Po oba dva dny na scéně VOC Znojmo hrála skvělá Cimbálová muzika Jožky Šmukaře, a tak tu panovala skvělá nálada. Plno bylo i u stánku se sýry a dalším občerstvením. Rozdávaly se také odměny v podobě degustačních vzorků zdarma za Znalce vín, kterými se stali ti, jež prošli poznáváním Vína všemi smysly na znojemském hradě. Vzorků za odměnu tu vinaři nalili celkem 1 000.

„V letošním roce dorazilo na expozici Víno všemi smysly rekordní množství návštěvníků. Výhodou je, že i přes název „Víno všemi smysly“ se žádný alkohol nepodává, a proto mnoho z těch, co zkoušely, své smysly byly i děti se svými rodiči,“ nastiňuje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

„Na několika stanovištích si zájemci mohli vyzkoušet svůj zrak, čich, chuť, hmat, sluch i 6. smysl, a pokud byli úspěšní, získali poukázku na skutečnou degustaci typických znojemských vín do stanu VOC Znojmo. Pro dospělé i děti to byla možnost jak lépe poznat své smysly, procvičit si je a lépe je využívat při vychutnání si pokrmů a nápojů,“ vysvětluje Ivo Dvořák. Návštěvníci museli například přiřadit rodnou zemi skladatele Wolfganga Amadea Mozarta k zemi původu odrůdy vína. V tomto případě bylo správně „Rakousko“ a „Veltlínské zelené“.

Prázdné nebylo o vinobraní ani Informační centrum VOC Znojmo ve Vlkově věži, kde bylo plno hlavně v neděli. „Lidé si k nám chodili kupovat vína, která si pak vezla domů, a kochali se pohledem na Znojmo z Vlkovy věže,“ doplňuje Koudela.

„Děkujeme všem návštěvníkům za skvělou atmosféru, kterou na scéně VOC Znojmo u rotundy vytvořili. A budeme se těšit příští rok na viděnou – ať už na květnovém Festivalu vína VOC Znojmo, nebo v září na vinobraní,“ uzavírá Koudela.

Znojemské historické vinobraní se konalo v termínu od 13. do 15. září 2019. Další ročník je naplánován na 11. – 13. září 2020. Aktuality sledujte na www.znojemskevinobrani.cz nebo na www.vocznojmo.cz.

 

Zdroj: VOC Znojmo, z.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz