Štamgast & Gurmán

Vinaři: Čeká nás výborný ročník, vína bude ale méně

Vinaři: Čeká nás výborný ročník, vína bude ale méně

27. 09. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Vinobraní na moravských vinicích je v plném proudu. Podle prvních odhadů bude sklizeň proti loňskému roku až o 20 % menší.

Pokud však vinaři dokáží zbývající hrozny ochránit před deštěm a sklidí je včas, mohla by být kvalita letošního vína nadprůměrná. Zjištění vyplynula z bleskového dotazování mezi členy Vinařské unie ČR.

„Letošní vinařský rok se prozatím vyvíjí standardně. Vinaři začali se sběrem raných odrůd na přelomu srpna a září, tedy tak, jak bývá obvyklé. Neopakuje se tedy extrém z loňské velmi časné sklizně,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Pro většinu vinařů potrvá vinobraní včetně pozdních odrůd do posledního říjnového týdne, v některých vinařstvích ještě do začátku listopadu.“

Díky extrémně horkému červnu a střídání teplot v srpnu měly hrozny ideální podmínky pro růst a pozvolné zrání. Větší škody nezpůsobily ani deště na přelomu srpna a září. Hrozny jsou proto ve velmi dobré kondici, je jich ale méně než vloni. „První sklizené vinice ukazují, že je stejná nebo mírně menší úroda, než byly odhady z letních měsíců. Bude to přibližně o 20 a někde i o 25 % méně než v minulém roce. Přesnější čísla ale budou až po sklizení prvních celých tratí,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Vinicím se dosud vyhýbaly choroby i extrémní výkyvy počasí. Nemilé překvapení však vinařům na některých místech uchystali škůdci, zejména hraboši. „Vedle nebezpečí špačků a možných dlouhodobých dešťů jsou to letos mimořádně i hraboši a hmyz. Snad ale nebudou mít podstatnější vliv na sklizeň,“ doufá Pavel Vajčner, generální ředitel ZNOVÍN ZNOJMO.

Do konce sklizně zbývá ještě více než měsíc

Sběr raných odrůd, jako je Muškát Moravský a Müller Thurgau, začal už na přelomu srpna a září. Hlavní část sklizně odstartovala přibližně v první zářijové dekádě. „Nyní přichází na řadu také první modrá odrůda, Modrý Portugal, dále Sauvignon, Rulandské šedé a postupně další odrůdy podle stupně dozrávání,“ říká Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Podobně jsou na tom i ve Vinařství LAHOFER. „Z odrůd máme sklizený Muškát Moravský, Irsay Oliver, Neuburg, Müller Thurgau a Rulandské šedé. Nyní nás čekají například Ryzlinky, Pálava, Sylvánské zelené, Kerner a modré hrozny,“ popisuje ředitel společnosti Petr Chaloupecký.

Většina prací dnes probíhá mechanizovaně, pomocí kombajnů. Vinaři si tak dokáží sběr dobře organizovat. Nyní doufají, že v dalších dnech nepřijde déšť, který by komplikoval práci na vinicích a zhoršil podmínky pro používání strojů. Deště by také mohly negativně ovlivnit kvalitu hroznů. Většina vinařství plánuje ukončit sklizeň na přelomu října a listopadu.

Mladých vín se letos spotřebitelé napijí o tři dny dříve

Koupit a otevřít „Svatomartinské“ víno z nové sklizně bylo každoročně možné nejdříve 11.11. v 11 hodin. Letos je tomu jinak. První vína nesoucí toto označení si spotřebitelé budou moci dopřát už o tři dny dříve, tedy 8.11. Vinaři změnu vítají a na dřívější poptávku jsou dobře připraveni. „Je to rozumné řešení. V České republice je zvykem si užívat vína zejména o

víkendech a pondělí 11.11. není v tomto směru ideálním datem,“ říká Pavel Vajčner, generální ředitel ZNOVÍN ZNOJMO.

S tím souhlasí i enoložka a ředitelka střediska vinařství VÍNO BLATEL Iva Šantavá: „Dřívější termín prodeje Svatomartinských vín za naši firmu hodnotíme jako pozitivní krok, hlavně z pohledu našich odběratelů.

Zdroj: PEPRCONSULTING

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz