01. 10. 2019 - HANUŠOVICE - Jedinečným ležákem Keprník se poprvé připíjelo loni na podzim. Dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků.
A stejně unikátní je také ležák zhor. Dnes je mu jeden rok a díky svým příznivcům úspěšně zdolal náročný výstup.
A dostal se až na vrchol. Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury, a současně trochu jiný. Jedinečný ležák Keprník je pivo z podzemní vody z horských pramenů, sladu z podhorských ječmenů a s horským chmelem, který si pivovarníci češou ručně sami.
Je novou patronkou ležáku Holba Keprník a štafetu přebírá po Mirku Krobotovi, se kterým si jedi-nečný ležák s horským chmelem získával vaši přízeň během loňského roku.
Lucie Polišenská pokračuje ve štafetě Keprník a snaží se dovědět o ležáku co nejvíc
Lucie je šumperská rodačka a velká milovnice Holby. „Keprník mě nadchl hned po prvním loku, takže být s ním spojená je pro mě čest. Patronát přebírám po Mirku Krobotovi a to je velký záva-zek. Teď patřím do rodiny se vším, co k tomu náleží,“ říká Lucie Polišenská a připíjí Keprníkem na jeho úspěch – a hned vzápětí komentuje svoje pocity.
„Víte, když se napiju, ať jsem kdekoli, cítím majestát hor. Zvláštní pocit nespoutanosti a hned je mi líp. A to se teprve poznáváme“.
JAK SE ČEŠE DO VĚRTELE
Že to myslí Lucie s Keprníkem vážně, ukázala už při česání horského chmele. Roste volně v Jese-níkách a na jeho sběr vyrazila Lucie spolu s pivovarníky.
To už od sládka věděla, že je pro
ležák vzácným kořením, že krásně vyladí hořkost, vtiskne se do aroma a dá pivu jeho duši.
„Tak a jdeme na to“, zasedla Lucie ke strženému štoku a začala plnit svůj první koš. Šišky byly le-tos narostlé tak akorát, ale i tak dá ruční česání zabrat. „Každého doušku si teď budu vážit o to víc,“ komentovala náročnou práci svoji i pivovarníků.
Ležák Keprník je pivo z hor a jeho příběh v Holbě začali psát před rokem. Stačilo mu pár měsíců, aby si získal chuťové pohárky konzumentů a hned poté i jejich srdce.
A svoje srdce mu dávají také hanušovičtí pivovarníci. Keprník je ležák s mohutným tělem, výbor-ným řízem a jiskrou horských pramenů. Jeho základem je podzemní horská voda. Její prameny má pivovar přímo ve svém areálu, a to je dnes unikát. Voda má ideální složení a čistotu vody koje-necké, a proto ji není zapotřebí nijak upravovat. To je pro pivo zásadní, protože voda je základem piva a významně ovlivňuje chuť i jeho celkovou charakteristiku.
Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Caba-ret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.
Zdroj: Mark Publicity
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.