Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zdoláš, ale neodoláš

Zdoláš, ale neodoláš

03. 10. 2019 - HANUŠOVICE - Jedinečný ležák s horským chmelem Keprník zdolal pořádný výšlap. Letos je mu rok a díky svým příznivcům se dostal až na vrchol.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury, a současně trochu jiný. Dostal jméno hory a má i její majestát. Jedinečný ležák Keprník je pivo z podzemní vody z horských pramenů, sladu z podhorských ječmenů a z horského chmele, který si pivovarníci češou ručně sami.

JÁ ŘÍKÁM VRCHOL

Na vrcholu Keprníku ve výšce 1 423 Lucie Polišenská převzala sezonu Keprníku a stala se jeho patronkou. „Jsem připravená na tolik Keprníku, na kolik bude potřeba. Na to si připijem!“ s chutí slíbila Lucie Polišenská a otřela si pěnu. „To pivo chutná skutečně dobře,“ vychutnává si Lucie každý lok, kochá se výhledem a dává pivu další uznání: „Já říkám, vrchol.“

Její odhodlání dává tušit, že Lucie bude Keprníku skvělou patronkou a výborně zapadne do jeho rodiny.

„Tak, přátelé Holbáci, jdeme na to!“ zavelela s nadšením Lucie Polišenská u stanice lanovky Ramzová a za-hájila výstup na Keprník. Ještě předtím si nezapomněla připít Keprníkem. „To bodlo. Prostě když jdeme na Keprník, tak se vším všudy“. Výstup je poměrně náročný a tak došlo i na lanovku. Bylo příjemné nechat se vyvézt na Šerák a odtud pěšky po sedle až na Keprník. A ty výhledy.

Stavit se na Šeráku byla dost lákavá myšlenka, ale Lucii se ji podařilo ihned zapudit s tím, že dnes je cíl jin-de. Při pochodu se stihla nejen kochat přírodou, ale dokonce i zpovídat kolemjdoucí. Na otázku, čím je pro ně Keprník, dostala řadu odpovědí jako: kopec, pivo, horský chmel, super ležák, pivo jako hora, které s nad-sázkou okomentovala: „Je vidět, že v horách jsou lidi v obraze, to bude tím vzduchem nebo pivem?“

Její pozornosti neunikla ani Horská pivní záchranka. Hoši s batohy plnými chlazené Holby, coby zachránci zemdlených turistů v Jeseníkách, ocenili její zájem a hned vzápětí terénní kelímek naplnili pivem z hor. Je-jich rádius je široký, takže je můžete v terénu využít i vy.

PIVO S JISKROU HORSKÝCH PRAMENŮ

Jedinečným ležákem Keprník se poprvé připíjelo loni na podzim. Dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. A stejně jedinečný je také tento ležák z hor. Keprník je pivo s mohutným tělem, výborným řízem a jiskrou horských pramenů. základem je podzemní voda z horských pramenů, které má pivovar přímo ve svém areálu, a to je dnes unikát. Voda má ideální složení a čistotu vody kojenecké, a proto ji není zapotřebí nijak upravovat. To je pro pivo zásadní, protože voda je základem piva a významně ovlivňuje chuť i jeho celkovou charakteristiku.

Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.

VIDEO ZDE

Zdroj: Mark Publicity

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz