17. 10. 2019 - JIHOARICKÁ REPUBLIKA - O prvním říjnovém víkendu vyvrcholil slavnostním vyhlášením výsledků 24. ročník největší africké soutěže vín - Michelangelo International Wine and Spirits Awards 2019 v Jihoafrické republice poblíž Kapského města.
V konkurenci více než 2 000 vín z celého světa porotci ocenili moravské a české vinaře 1 platinovou medailí, 2 velkými zlatými, 6 zlatými a 9 stříbrnými medailemi.
Velvyslanec České republiky v Jihoafrické republice JUDr. Michal Král převzal za naše vinaře hned tři významná ocenění: Znovín Znojmo a.s. získal Trofej Kühne & Nagel za nejvýše hodnocenou sérii zahraničního producenta ve složení Velká zlatá medaile za Sauvignon 2018 VOC Znojmo, Zlatá medaile za Tramín červený 2017 výběr z bobulí, Stříbrná medaile za Rulandské šedé 2017 pozdní sběr a Stříbrná medaile za Neuburské 2018 výběr z hroznů. Nové vinařství a.s. z Drnholce získalo za Cépage Ryzlink vlašský 2017 výběr z cibéb Trofej Kühne & Nagel za nejvýše hodnocené zahraniční víno a za stejné víno i jednu ze 14 letos udělených platinových medailí.
„Od pondělí do soboty se hodnotila a v komisích diskutovala neskutečně ucelená kvalita soutěžních vzorků. O to cennější je úspěch vín z České republiky. Rozdíly v hodnocení byly minimální, opravdu jen nuance ve vysoké kvalitě v dlouhotrvajících diskuzích,“ okomentoval průběh hodnocení Miroslav Majer, majitel společnosti Davinus, který letos zastupoval Českou republiku v mezinárodní porotě soutěže. K hodnocení bylo pozváno třicet hodnotitelů z dvaadvaceti zemí a sedmi kontinentů.
Účast českých i slovenských vín na letošním ročníku soutěže zaštiťovala opět redakce časopisu SOMMELIER ve spolupráci se společností Davinus a za finančního přispění Vinařského fondu. Michelangelo Wine Awards byla založena v roce 1997 jako jediná mezinárodní vinařská soutěž v jižní Africe. Soutěž každoročně obdrží okolo 2 000 vzorků vín, které jsou hodnoceny 100 bodovým systémem OIV.
Zdroj: Omnimedia, s. r. o.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.