Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Galerie vín otevřena

Galerie vín otevřena

28. 9. 2012 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Již tuto sobotu se ve sklepení rekonstruované jezuitské koleje na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti poprvé oficiálně otevře zbrusu nová Galerie slováckých vín. V prostorách bývalé Klášterní vinárny se tak představí unikátní projekt, který se stane nejen lákadlem pro turistiky, houfně přijíždějící do slovácké metropole za vínem a folklorem, ale také pro místní obyvatele i všechny milovníky vína.

„Všichni se tváříme, že Uherské Hradiště je městem vína a folkloru. Máme zde úžasné slovácké slavnosti vína, ale když sem člověk přijede v průběhu roku a chce si někam sednout na skleničku dobrého vína, tak zabloudí maximálně do nějaké vinotéky. Buďme rádi za to, že ve městě nějaké vinotéky jsou, ale zároveň si přiznejme, že zde vinařská turistika či vinařský folklor nefunguje,“ vysvětluje vinař Libor Zlomek hlavní motivaci, která ho společně s kolegy vedla k vybudování Galerie slováckých vín. „Sklepení jezuitské koleje jsou nejkrásnějšími sklepy v Uherském Hradišti, navíc situované přímo do historického centra města. Zaslouží si, aby zde vznikla galerie vína, která bude dělat radost nejen turistům, ale také obyvatelům města a regionu,“ dodal Zlomek.

Patnáct vinařství a 150 kvalitních vín
Přestože Galerie slováckých vín může připomínat slavný Salón vín ve Valticích, z jeho pojetí si brala jen drobnou inspiraci. „Přestože máme vlastní vinařství, chtěli jsme v Uherském Hradišti vytvořit galerii, která bude férově propagovat celou slováckou vinařskou podoblast. Snažili jsme se připravit poutavý průřez touto největší vinařskou podoblastí a vybrat vinařství, o kterých víme, že mají dobrá vína a jsou hrdými reprezentanty svého regionu. Zároveň jsme vinaře vybírali tak, aby se nestalo, že z jedné vesnice bude hned několik vinařství,“ uvedl Tomáš Vávra, další z otců Galerie slováckých vín, ve které se tak budete moci seznámit s produkcí celkem 15 vinařství od Kostic, Strážnice, přes Rohatec, Polešovice až po Blatnici a Boršice u Blatnice.

„Každé vinařství má dovoleno v galerii prezentovat deset svých vín. Jejich výběr je však zcela v režii vinařství, přičemž naší snahou je, aby v galerii dané vinařství představilo průřez celé své produkce, tedy aby se zde objevovala vína od základní řady až po vína, která jsou úspěšná na prestižních výstavách. A to si myslím, že je pro hosta Galerie slováckých vín velmi zajímavá koncepce. Může si totiž udělat vlastní úsudek o tom, jaké dané vinařství je a jaká vína nabízí. Na základě jednoho vzorku, který uspěje někde na výstavě, se totiž nedá říct o vinařství, že je dobré nebo špatné,“ popisuje jednu z předností vinařské galerie Libor Zlomek.

Vína za ceny od vinařů
Galerie slováckých vín tak ve své podstatě do sebe integrovala exkluzivní vinotéku a okouzlující vinárnu zároveň. „Galerie bude zásobena 150 vzorky kvalitních vín z celé slovácké podoblasti, které si budou moci hosté přímo nakoupit a odnést domů. Velkou výhodou bude to, že tato vína budeme prodávat za cenu od vinařství. Přestože takový prodej pro nás nebude znamenat žádný obchodní benefit, chceme to tak udělat právě proto, abychom propagovali vinaře, kteří budou zapojeni do Galerie slováckých vín,“ řekl Tomáš Vávra s tím, že je to ohromná výhoda pro všechny milovníky slováckých vín, kteří tak nemusí cestovat často desítky kilometrů, aby si nakoupili oblíbené víno například z Podluží.

„Další specifičností galerie je fakt, že se zde nebude prodávat sudové víno. Osmdesát procent vinoték dnes hřeší a doplácí na to, že prodávají sudové víno. Lahvové víno se pak stává spíš variantou dárku, což je špatně. Naším cílem je učit lidi pít kvalitní lahvová vína,“ připojuje se Libor Zlomek, který patří mezi nejuznávanější vinařské odborníky v ČR.

Bez vstupenky rovnou k degustaci
Kromě vinotéky však galerie má sloužit především jako vinárna, která bude lákat k příjemnému posezení u kvalitních vín. „Každé víno bude mít svůj prezentační list, kde se o něm zákazník dozví prakticky všechny informace. Hosté pak mají možnost buď postupně ochutnávat vína od jednotlivých vinařství, přičemž každé vinařství bude mít otevřené dvě láhve, anebo si budou moci vybrat jakoukoliv jinou láhev, kterou jim otevřeme a budeme odborně servírovat,“ popisuje Tomáš Vávra.

Oproti Salonu vín ve Valticích si do Galerie slováckých vín nebudete muset kupovat vstupenku. „Každý vzorek bude mít svoji cenu a bude na vůli hosta, jestli ochutná jen několik málo vzorků třeba jen proto, že projíždí Uherským Hradištěm na kole a nemůže se déle zdržovat, anebo si vybere některé z připravených a cenově zvýhodněných degustačních menu a v galerii stráví více času,“ dodává Vávra s tím, že galerie bude otevřena každý den od 10 do 22 hodin. „Nicméně Galerie slováckých vín nebude zároveň žádnou pseudovinárnou, které sklouzávají do podoby tuctových restaurací. Musí si zachovat úroveň, která bude pro královské město Uherské Hradiště reprezentativní,“ zdůrazňuje Vávra, který již teď připravuje bohatý kalendář pravidelných řízených degustací, srovnávacích degustací, ale také posezení u živé hudby. Prostory Galerie slováckých vín pak také nabídnou několik salonků až pro 100 osob pro nejrůznější oslavy soukromého i firemního charakteru.

Aj slivovičku …
Pomyslnou třešinkou na dortu Galerie slováckých vín je exkluzivní expozice 35 nejlepších destilátů společnosti Rudolf Jelínek. Ty se běžně nedají koupit v hypermarketech a v této kolekci jsou k dostání pouze na třech místech v celé republice.
„Na hosta tak čekají doslova lahůdky, jako je oskorušovice, borůvkovice nebo další vzácné destiláty. Obdobně jako u vína připravujeme i u těchto destilátů zajímavá degustační menu. Každopádně i destiláty budeme prodávat za super ceny srovnatelné s prodejem přímo u výrobce,“ podělil se o další perličku Tomáš Vávra.
Přijďte proto již tuto sobotu do Galerie slováckých vín, kde vám bude vyhrávat cimbálová muzika.


Autor Michal Dvouletý, vyšlo 24. září 2012 ve slováckém týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM
www.idobryden.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz