04. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Koulela se, koulela, maková kulička. Víc než dvě ruce při přípravě originálních makových kuliček nebudete potřebovat
Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví či jednohubky, kterými si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než jsou Vánoce. Připravte si je v několika podobách. Je libo sladké nebo slané? Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, použijte kvalitní mák. To je podmínkou úspěchu.
Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Jen čerstvá a kvalitní maková semínka dodají jídlu ten správný šmrnc. Věřte, že mák se výborně hodí nejenom do buchet či na sladko, ale jeho chuť se chodí i k různým sýrům.
Kuličky čtyř chutí
Chcete-li připravit pohoštění během pár minut, zkuste si zakoulet kuličky. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat čtyřmi recepty na sladké i slané kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.
Datlové kuličky
500 g datlové pasty
4 velké lžíce mletých arašídů
1 lžíce celého modrého máku
Meruňkové kuličky
500 g meruňkové nesířené pasty
2 lžíce celého modrého máku
2 lžíce loupaných konopných semínek
1 lžička pražených sezamových semínek
Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.
Sýrové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
150 g změklého másla
200 g najemno nastrouhaného eidamu
1 lžíce celého modrého máku
sůl, pepř
Nivové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
2 lžíce pomazánkového másla
100 g změklého másla
110 g najemno nastrouhané nivy
60 g najemno nastrouhaného eidamu
2 lžíce celého modrého máku
sůl
Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.
TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.
Mák obsahuje mnoho minerálů, vitamínu a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné, ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Zdroj: Apriori
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.