04. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Snídejte podle ročních období. Jedli tak naši předkové, to samé doporučuje i tradiční čínská medicína.
Stejně jako se mění roční období, mění se totiž i stravovací potřeby našeho organismu. Vyplatí se jim naslouchat. Zvlášť v přechodových obdobích, jako je právě podzim, kdy jsme více náchylní k nemocem.
Naši předkové jedli to, co jim příroda zrovna poskytovala. V chudších obdobích případně sáhli po sušených nebo kvašených zásobách, případně zašli do sklepa. Bylo to přirozené a tělu prospěšné. Stravování podle ročních období je velmi důležitým předpokladem pro udržení zdraví a životní energie. Podzimní snídaně by proto měla být teplá, ideálně vařená. Pokud patříte k těm, kteří ráno nikdy nestíhají, oceníte již připravené směsi instantních kaší MOMA, které má kavárna Costa Coffee v říjnové snídaňové nabídce. Pro ty, kteří si rádi přivstanou, máme ale i recept na domácí teplou snídani s mákem.
Snídaně pro ranní ptáče
Pokud se vám představa vystrčení nosu z domu s prázdným žaludkem příčí, vyzkoušejte rychlovku z rýžových vloček. Obzvlášť o víkendu je představa teplé snídaně do postele přímo bohémská.
Rýžová kaše s broskvemi, malinami a mákem
1 osoba 15 minut
6 velkých lžic rýžových vloček
špetka soli
200 ml mléka či rostlinného nápoje
2 lžíce agávového sirupu
1/2 broskve
hrst malin
1 lžíce modrého máku
máta do dozdobení
Rýžové vločky vsypejte do hrnce, přidejte mléko, sůl a vařte 10 minut. Hotovou kaši servírujte do misky či hlubšího talíře, přidejte pokrájené broskve, celé maliny, oslaďte agávovým sirupem a posypejte celým mákem a dozdobte mátou. Ovoce můžete samozřejmě měnit podle chuti. Nenahraditelný je však mák, který je českou superpotravinou. Věděli jste, že obsahuje 9x více vápníku, než jádra vlašských ořechů a řadu minerálních látek?
Zdroj: aPRiori
Redakčně kráceno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.