07. 11. 2019 - PRAHA - Sklizeň na většině českých a moravských vinic je u konce a vinaři sčítají úrodu.
Oproti velmi vydařenému ročníku 2018 byl letošní výnos podle odhadů místy až o 30 % nižší. Vinaři očekávají ročník s typicky moravským projevem, výrazným aroma a příjemnou svěžestí.
Zatímco vloni vinaři sklízeli hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. Dostatečná délka zrání a suché počasí, které se dostavilo v závěru sklizně, výrazně prospělo kvalitě hroznů. „Hrozny z letošní úrody byly ve velmi dobré kvalitě a kondici. Díky tomu vinaři stihli za velmi krátký čas připravit k prodeji Svatomartinská vína, která se letos mimořádně budou moci otevřít již 8. listopadu,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Spotřebitelé se mohou těšit na velmi zajímavá mladá vína, která budou k dostání za cenu přibližně stejnou jako vloni.“ Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín, přičemž přibližně 1 050 000 vyprodukovali členové Vinařské unie ČR.
Práci vinařů letos komplikovali kromě obvyklých špačků také hraboši, kteří útočili na kořeny révy a částečně i na zralé hrozny, přičemž na některých místech způsobili až statisícové škody. „Boj s nimi je velmi problematický. Pokud se chcete vyhnout chemickému řešení, máte jen omezené možnosti. Buď hluboké kypření a sežínání zeleně v meziřadí na minimální výšku anebo podporu výskytu dravců ve vinohradech,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
Na rozdíl od minulých let se Česku vyhnuly teplotní a srážkové extrémy. „Na srážky si vůbec nestěžujeme, letos jsme se dočkali zcela přirozeného průběhu vegetace. V tomto ohledu byl letošní rok příznivější než poslední léta,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.
Průměrné teploty, absence výkyvů počasí a střídání teplejších dní a chladnějších nocí v závěru sklizně. Podle vinařů letošní podmínky vytvořily ideální základ pro vznik kvalitních vín s typicky moravským charakterem. „Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí,“ říká Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.
„Bílá vína mají více přírodních kyselin, což je výborné, takže očekáváme krásná svěží šťavnatá vína s dlouhým potenciálem zrání. Červená budou pěkně ovocná a svěží, ale ještě je brzo na další hodnocení, je před nimi minimálně rok zrání,“ potvrzuje David Šťastný, ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.
Vinaři letos sklidili méně hroznů než v loňském roce. „Ještě nejsme u konce s vinobraním, nicméně se dá předpokládat, že výnos bude asi o 30 % nižší oproti dlouhodobému průměru, závisí to ale na odrůdě a oblasti,“ shrnuje Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec.
I přes nižší množství hroznů, nápor škůdců a rostoucí výrobní náklady vinaři nepředpokládají růst cen. „Je ovšem potřeba připomenout, že cena je závislá také na zásobách vína z předešlých let, na trhu samotném, a to nejen tuzemském, ale i celoevropském. Velkou roli hrají také ceny importovaných vín,“ doplňuje Bořek Svoboda.
Zdroj: PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.