08. 11. 2019 - HANUŠOVICE - Pivovarníci z Holby sadí stromky každoročně už 15 let v rámci projektu Holba Jeseníkům.
Nejde o nárazovou akci nebo aktivitu v souvislosti s následky řádění kůrovce, ale právě naopak. Projekt, který pivovar Holba realizuje ve spolupráci s Lesy ČR, je ceněný právě díky své dlouholeté tradici. Je výsledkem dobré myšlenky i ochoty aktivně se podílet na ochraně přírody. S železnou pravidelností, vždy na podzim, vyrážejí pivovarníci do těžko přístupných oblastí Jeseníků, aby zde zanechali svoji zelenou stopu. Letos sadili mladé buky na Šindelné hoře 1125 m.n.m. Je pověstná tím, že dávala dřevo, ze kterého se dělaly nejlepší střešní šindele.
Původní les je tady smrkový a chyběla mu podsadba, při které mladé stromky vyplňují mezery mezi starými vzrostlými stromy. Všechny práce probíhají zásadně ručně, protože technika se sem nedostane. Zasadit několik stovek mladých stromků tak vyžaduje nejen fyzickou sílu a zručnost, ale především odhodlání, které pivovarníkům rozhodně nechybí. „Svůj význam má i to, že se z projektu nevytrácí lidský rozměr. Je celá řada ekologických aktivit, které jsou podporovány finančně, ale naše sázení je něco jiného,“ říká Ondřej Hnila, manažer marketingu. Zatímco jiným se v životě podaří zasadit strom třeba jeden, pivovarníci je počítají na tisíce. Za 15 let vysadili na 7000 stromů, a to už je pořádný les. Jejich aktivita je cenná nejen z pohledu ochrany životního prostředí, ale má i něco navíc. Jde o spontánní vyjádření zájmu o přírodu v Jeseníkách, její ochranu a příklad společenské zodpovědnosti podniku.
Prvních 500 stromků vysadili zaměstnanci pivovaru Holba v roce 2003 na svazích Červené hory (1333 m n.m.). Ve vyšších polohách a těžko dostupných terénech je omlazování porostů náročné, proto lesníci aktivitu Holby vítají. Pomoc přírodě vidí pivovar Holba jako zásadní a ekologických projektů realizuje celou řadu. K těm nejvýznamnějším patří, kromě spolupráce s Lesy ČR Polesí Loučná nad Desnou a CHKO Jeseníky, např. revitalizace rybníků v areálu pivovaru. Holba má vlastní moderní čističku odpadních vod a ekologickou orientaci pivovaru potvrzují rovněž špičkové technologie pro hospodaření s vodou, teplem a energií, které snižují ekologické zatížení na minimum.
Zdroj: Mark Publicity
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.