Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Gastrofestival, prezidentští kandidáti i Cimrmani. Říjen začíná

Gastrofestival, prezidentští kandidáti i Cimrmani. Říjen začíná

2. 10. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA - Týden plný možností setkat se s osobnostmi, takový právě začíná na Východní Moravě. Do regionu míří prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jan Fischer či zpěváci Ivo Jahelka a Mirek Paleček. Také další akce jsou velmi lákavé.

Hrátky s hrádky – tak se nazývá výstavka, kterou je možné navštívit od pondělí 1. října do neděle 7. října v prostorách Muzea Kroměřížska v Kroměříži. K vidění je sedmnáct papírových modelů českých hradů a zámků - například Karlštejn, Hluboká, Bítov a Vranov - ze sbírky Jiřího Mareše, pracovníka Muzea Kroměřížska v letech 2000 – 2012. Výstavka je uspořádána při příležitosti jeho odchodu do důchodu.

Ve Valašském Meziříčí se půjde ve středu 3. října do Kulturního zařízení na společné vystoupení "občasného dua" - zpívajícího právníka Ivo Jahelky a Mirka Palečka. Miroslav PALEČEK – polovina známé dvojice Paleček a Janík, která patří k legendám českého folku, v originální interpretaci zazpívá nejen oblíbené „Ježkárny“ - písně V+W+J, ale i řadu svých osobitých autorských skladeb. Písničkám již tradičně nechybí melodičnost, nevtíravost a nadhled. Ivo JAHELKA známý jako „zpívající právník“ pobaví diváky svými zhudebněnými soudničkami, baladami ze života a perličkami přímo ze soudních síní a předsíní. Koncert začne v 19 hodin, vstupné v předprodeji stojí od 150 Kč.

Středa 3. října nabídne každému možnost stát se plaveckým reprezentantem svého města. V tento den se uskuteční už 21. ročník plavecké soutěže měst, která poslouží k propagaci plavání jako široce využitelné pohybové aktivity. Z regionu se do ní zapojí Zlín, Uherské Hradiště a Vsetín. „Soutěže se můžou zúčastnit plavci všech věkových kategorií - od dětí předškolního věku až po důchodce. V den konání soutěže bude mít každý zájemce příležitost zaplavat si libovolným stylem na čas trať 100 metrů, všichni účastníci budou mít vstup do bazénu zdarma,“ sdělil Miroslav Rochovanský ze spolupořádajícího Plaveckého klubu Zlín.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve ve středu 3. října od 17 hodin na komentovanou prohlídku výstavy Jak to bylo, pohádko? aneb zlínské divadlo dětem. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do světa zlínského divadla prostřednictvím fotografií, vystavených kostýmů a rekvizit z divadelních her. Některé z kostýmů si budou moci také vyzkoušet.

Chcete se seznámit s favorizovanými kandidáty na prezidenta České republiky Milošem Zemanem a Janem Fischerem? Máte možnost, oba se představí ve Zlíně v rámci tradiční talk show ředitele Městského divadla Zlín Petra Michálka SDÍLENÍ. Miloš Zeman bude jeho hostem ve středu 3. října ve Studiu Z, Jan Fischer v pátek 5. října v Dílně 9472. Oba pořady začnou vždy v 19 hodin, vstupné stojí 79 Kč, studenti a senioři mají 25% slevu.

Ve čtvrtek 4. října se kroměřížské Kino Nadsklepí připojí k oslavám 45. výročí divadla Járy Cimrmana a to prostřednictvím právě zahájeného projektu ŽIVĚ. „V přímém přenosu uvidíme divadelní kus České nebe, o přestávce nás čeká slavnostní přípitek, připravená bude ochutnávka vín a malé občerstvení restaurace Scéna,“ prozradil Jiří Králík, ředitel pořádajícího Domu kultury. Přímý přenos odstartuje v 18.45.

Od pátku 5. října do soboty 6. října ožije Uherský Brod hudební poutí. Nabídka je velmi kvalitní, v programu ve sportovní hale vystoupí například skupiny Mandrage, Segment, Argema nebo Nohow. Vstupenka na pátek stojí 190/230 Kč, sobotu 170 Kč, oba dny 333 Kč.

Cyklistická sezona pomalu končí. V Uherském Hradišti se v sobotu 6. října uskuteční symbolické uzavírání cyklostezek pro velké i malé jezdce. Akce se koná za každého počasí, jejím centrem bude Masarykovo náměstí, kde bude v 9:30 zahájena. Organizátoři připravili pestrý program, jeho součástí bude například akce Kola pro Afriku nebo vinný trh.

V holešovských Všetulích, v prostorách Střediska volného času TYMY, se v sobotu od 9 do 13 hodin půjde na jarmark. „Koupit bude možné perníčky, med, medovinu, řemeslné výrobky nebo třeba dřevěné hračky. Pro děti bude připraven kolotoč, střelnice a skákací hrad. Součástí jarmarku bude Jablkobraní s ochutnávkou moštu a hrami s jablky,“ sdělila ředitelka TYMY Jarmila Vaclachová.

Městské muzeum Bystřice pod Hostýnem, Skupina historického šermu Biskupští manové z Kroměříže a Klub vojenské historie francouzského císařství srdečně zvou na další pokračování kostýmovaných prohlídek zámku s názvem "Cestování v čase s obyvateli zámku 3 aneb Historická módní přehlídka.“ Akce se uskuteční v sobotu v zámku v Bystřici pod Hostýnem. Večer bude tentokrát zaměřen na módu. Historičtí majitelé bystřického zámku napovědí, co se v průběhu staletí na šlechtických sídlech nosilo. Prohlídky se budou konat v časech 16, 17, 18 a případně i v 19 hodin.

Oblíbená Zvonice na Soláni na Vsetínsku zve v sobotu v 16 hodin na vernisáž výstavy obrazů Taťány Havlíčkové. „O hudební doprovod se postará Jana Vařejčková,“ prozradila Alena Vašutová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.

A na závěr nabídek jeden z nepopiratelných vrcholů prvního říjnového týdne – 4. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční od pátku do neděle ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Jeho centrem bude hotel Lanterna.
„Po loňské Itálii jsme se letos zaměřili na gastronomii zemí bývalého Rakousko-Uherska, které k nám mají historicky i územně velmi blízko. Ve Velkých Karlovicích tak přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Stejně jako loni se nám podařilo pro účast získat i kuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Miguel Rocha Viera je šéfkuchařem restaurace Costes v Budapešti. Jak jeho jméno napovídá, nejde o rodilého Maďara, ale kuchaře portugalského původu. Zažijeme tedy maďarskou gastronomii jistě zajímavě okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při galavečeři v sobotu 6. října. V reakci na velký zájem o loňské galavečeře michelinského kuchaře Alessandra Gavagni z Itálie letos navíc přidáme v podání Miguela Rochy Viery také michelinský oběd,“ uvedl ředitel pořádajících hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. Podrobnosti na www.valachy.cz.

Další pozvánky na zajímavé akce naleznete na www.vychodni-morava.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz