2. 10. 2012 - ZLÍN - Svátek milovníků pěnivého moku, to bude 4. Zlínský pivní košt, který se uskuteční od středy 3. října do neděle 7. října v restauraci Zelenáčova šopa. K ochutnání bude více než 50 různých piv z 15 minipivovarů z celé České republiky.
Z 15 výčepních kohoutů potečou vždy od 11 do 24 hodin.
V nabídce budou nejen "klasické" spodně kvašené ležáky, a vícestupňové speciály, ale i piva svrchně kvašená typu "ALE", "IPA", Stout, žitné a pšeničné. Pivní košt se specializuje především na pivo, které nelze koupit v žádné obchodní síti. Je dovezeno čerstvé přímo z minipivovarů, kde je vaří jen pro svou hospodu anebo blízké okolí.
Zajištěná jsou piva z minipivovarů Koníček Vojkovice, Štramberk, Svatováclavský pivovar Olomouc, Parník Přerov, Valášek Vsetín, Valašský pivovar Kozlovice, Virtuální pivovar Nomád, Klášterní pivovar Břevnov, Pivovar Chýně u Prahy, Jihlavský Radniční pivovar a spousty dalších. „Aktuální nabídku budeme mít až na poslední chvíli neboť piva jsou převážně nepasterizovaná a nefiltrovaná, a tedy živá, s krátkou dobou trvanlivostí. Proto provádíme svoz těsně před koštem, aby zákazník měl pivo co nejčerstvější tak, jak to bylo za starých časů a hlavně bez žádné konzervační chemie. Také je otázko, co bude mít v tu chvíli který minipivovar zrovna navařeno a zaleženo. Stejně jako na minulém koštu se pokusíme přivézt více stupňová piva z Belgie, Holandska a Německa,“ vzkazují organizátoři pivního koštu. Již tradičně se bude točit pivo Zlínský švec z Malenovického pivovaru a kromě desítky, pokud vše dobře uzraje, by měla být v nabídce také 12° ležák a 14° speciál.
Nabídka se bude každý den měnit tak, aby během pěti dnů měli hosté možnost ochutnat co nejvíce různých piv. Na posledním koštu jich bylo nakonec 63 z 18 minipivovarů. Zda tento rekord bude překonán, bude záležet jen na hostech a jejich chuti.
Na rozdíl od běžných pivních slavností se bude točit pivo do speciálních sklenic s potiskem koštu, které si bude zákazník moct odnést na památku domů. Více informací na http://www.sopa.cz/.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.