27. 11. 2019 - PRAHA - Komplexní a v Česku unikátní příručka k tomu, jak se zdravě a rozumně stravovat, je společným dílem Andrey Jakešové a Veroniky Pourové, zakladatelek poradny Ne hladu.
Mediálně známá dvojice odbornic na výživu dala dohromady své know-how z oboru, praktické zkušenosti a vědecky podložené informace. Kniha vyjde 12. prosince jako v pořadí 29. titul online nakladatelské služby Pointa, na jejímž eshopu bude k dispozici již od 6. prosince.
Jsou éčka opravdu škodlivá? Fungují detoxy? Jaká úskalí skrývají populární diety? Jak porozumět složení potravin a jak mít každý den na talíři jen to nejlepší? To jsou jen některé z otázek, se kterými se dvojice v každodenní poradenské praxi setkává. „Dotazy nám chodí dnem i nocí a často pramení z neodborných článků a internetových příspěvků,“ vysvětlují. Populární a často kontroverzní témata v knize komentují na základě ověřených výzkumů a faktických informací. Přidávají vlastní zkušenosti, tipy na zdravé recepty a odpovědi na otázky, které jejich klienty trápí nejvíce.
O autorkách knihy
Obě „bojovnice za pravdu o zdravé výživě“, jak si s oblibou říkají, mají za sebou úspěšné studium oboru nutriční terapeut a navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. LF UK. Veronika Pourová navíc vystudovala magisterský obor technologie potravin na VŠCHT. Výživa je prý pro obě prací i koníčkem a jejich cílem je pomoci lidem, aby jedli zdravě a pestře, a přitom se nemuseli trápit zbytečnými omezeními. Poté, co každá po vlastní ose nasbírala relevantní zkušenosti v oboru, se rozhodly spojit síly a založit nutriční poradnu Ne hladu. Za šest let s ní dosáhly řady úspěchů. Pravidelně vystupují v pořadech České televize (Sama doma, Dobré ráno s ČT), pořádají konferenci NutriGeek a publikují v médiích, na sociálních sítích a na oblíbeném blogu v rámci stránky Nehladu.cz.
Jak kniha vznikala
„Kniha je shrnutím naší blogerské tvorby. Klienti a čtenáři se nás už několik let ptali, jakou knihu o výživě bychom jim doporučily, a my nebyly schopné vybrat jedinou česky napsanou a všeobecně zaměřenou publikaci, jejíž autor by byl skutečný odborník na výživu. Tak jsme napsaly vlastní,“ popisují vznik projektu Andrea Jakešová a Veronika Pourová. Finance na výrobu a tisk knihy vybíraly v rámci crowdfundingu na platformě, která je součástí nakladatelské služby Pointa. Ta autorům pomáhá nejen s financováním, ale také se sestavením knižního týmu, samotnou přípravou knihy, propagací a distribucí. S vybranými 180 tisíci korun (cílová částka byla 160 tisíc korun) to autorky knihy O výživě dotáhly mezi nejúspěšnější předprodeje na platformě.
Zdroj: ACCEDO Czech Republic a Slovakia Communications s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.