28. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Silvestr se blíží, přinášíme vám inspiraci na netradiční pohoštění.
Topinky „crostini“ s ricottou, ančovičkami a hruškou
Suroviny (na 20 topinek):
20 plátků toustového chleba, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 3 hrušky, 1 malé balení ančoviček, 60 g rozinek, několik snítek rozmarýnu a šalvěje, extra panenský olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Na pánvi rozpalte olej spolu s rozmarýnem a šalvějí a postupně na něm opečte toustový chléb dozlatova. Rozinky mezi tím namočte do vlažné vody. Oloupejte hrušky, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře okapanými ančovičkami (ponechte si několik ančoviček stranou na ozdobení) a kostičkami hrušky a osolte. Ricottovým krémem potřete topinky, lehce opepřete, ozdobte kouskem ančovičky, osušenými rozinkami a rozmarýnem.
Terinky z uzeného lososa s ricottou
Suroviny:
200 g uzeného lososa, 200 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru, 1 lžička želatiny, 1 okurka, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup:
Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citrónové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a dozdobte snítkou kopru.
Taštičky s Provolone a sardelkami
Suroviny:
1 balení listového těsta, sardelky v oleji, sýr Provolone nakrájený na kostičky z La Formaggeria Gran Moravia, sýr Verena z La Formaggeria Gran Moravia
mléko, pepř na fondue
Postup:
Vyválené listové těsto nakrájejte na čtverce 4x4 cm. Provolone nakrájejte na kostičky a naplňte čtverečky listového těsta jednou dobře okapanou sardelkou a kostičkou sýru. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut, dokud taštičky nezezlátnou. Servírujte se sýrovým fondue, které si můžete jednoduše připravit na pánvi rozpuštěním kostiček málo zralého sýra, např. Vereny, s trochou mléka a pepře. Můžete podávat jako předkrm či doplněk k aperitivu.
Prokládané poháry s mozzarellou
Suroviny:
60 g paté z oliv „Paté di Olive“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 2 lžíce pesta „Pesto ligure“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 4 menší rajčátka, 60 g nakládaných sušených rajčat, 2 mozzarelly, grissini, lístky bazalky na ozdobu
Postup:
Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka a pak nakrájejte na kostičky. Sušená rajčátka rozmixujte s čerstvými. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do skleniček vrstvěte střídavě rajčata, mozzarellu a olivové paté. Zakončete ligurským pestem. Ozdobte lístky bazalky. Podávejte s tyčinkami grissini.
Pomazánka s gorgonzolou a ořechy
Suroviny:
200 g sýru gorgonzola s mascarpone a ořechy z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g ricotty nebo tvarohu, sůl, pepř, hrst vlašských ořechů
Příprava:
Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte, dle chuti osolte, opepřete a přidejte vlašské ořechy. Podávejte na čerstvém pečivu s plátkem hrušky.
Lilkové závitky se sýrem provolone
Suroviny:
2 středně velké lilky, 200 g provolone dolce, cherry rajčátka, bazalka, extra panenský olivový olej, sůl a pepř dle chuti
Postup:
Ogrilujeme lilky nakrájené na podélné, nepříliš silné plátky. Omyjeme rajčátka a nakrájíme je na čtvrtiny. Nakrájíme provolone na tenké plátky. Rozložíme lilek na prkénko nebo na talíř a položíme na něj plátky provolone, nakrájená rajčátka, sůl, pepř, nasekanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Stočíme lilky do závitků a upevníme párátkem, vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem. Zapečeme v troubě při 180 °C po dobu 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou
Suroviny:
na košíčky:
250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia, ¼ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
na náplň:
170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, ¼ hrnku smetany na šlehání, ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky hladkolisté petrželky, nakládaná sušená rajčata, čerstvě mletý pepř, sůl , sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby, a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.
Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.
Giuncata s pancettou a balsamikem
Suroviny:
250 g sýru giuncata fresca, 150 g pancetty, 2 lžíce aceto balsamico
Postup:
Sýr nakrájejte na větší kostky a nechte je okapat. Každý kousek sýru pak zabalte do plátku pancetty a upevněte párátkem. Rozložte na talíř a pokapejte octem balsamico, servírujte vychlazené přímo z ledničky.
Carpaccio s jahodami a rukolou
Suroviny (pro 4 osoby):
150 g najemno nakrájeného carpaccia, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 140 g rukoly, 140 g středně zralých jahod, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.
Sýry pro přípravu těchto receptů seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Dobrou chuť.
Zdroj: SIDE EFEEKT
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.