28. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.
Na zvýšenou poptávku spotřebitelů reagují i podnikatelé. Stále častěji spolupracují se supermarkety, ve kterých se prodají dva ze tří bioproduktů. Za poslední dva roky narostl počet firem podnikajících v ekologickém zemědělství o 13%. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.
Češi se více zajímají o původ potravin
Češi nakupují stále více biopotravin. Podle odborníků za to může zájem spotřebitelů o kvalitnější výrobky a také o původ kupovaných potravin. „Spotřebitelům začíná stále více záležet na tom, jakým způsobem a kde byla například zelenina nebo ovoce vypěstována. Česká republika má 12 procent půdy v ekologickém režimu a celkově se ekologické zemědělství podílí na zemědělské produkci asi 3,5 procenty, což není mnoho, ale dle mého soudu ten podíl s poptávkou spotřebitelů poroste. Kupující má totiž u bioproduktů jistotu, že v nich nebudou přídatné látky nepovolené v ekologickém zemědělství nebo, že plodiny nebudou ošetřovány pesticidy či průmyslovými hnojivy,“ říká Iva Vrkočová, říká expertka na potraviny z inspekční certifikační společnosti Bureau Veritas.
Biopotraviny mají stejnou kvalitu v supermarketech i malých obchodech
Téměř dvě třetiny všech produktů z ekologického zemědělství, které mohou nosit označení bio, se prodají ve velkých řetězcích, zbytek putuje do malých venkovských obchodů. Podle Ivy Vrkočové z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas ale není důležité, kde výrobek koupíme, protože většina produktů je balená a označovaná u certifikovaných výrobců. Zelenina a ovoce je balena v centrálních skladech: „Biopotraviny jsou opatřeny příslušnými bio logy Evropské unie, nebo České republiky. Pokud kupujete například zeleninu, která není zabalená, tak si u prodejce vyžádejte kontakt na výrobce. Toho si pak můžete vyhledat v Registru ekologických zemědělců a předejít tak pochybnostem, zda skutečně kupujete biopotravinu.“
Ekologicky pěstovaná pšenice je dvakrát odolnější proti plísním
Podle Ivy Vrkočové není třeba se obávat, že by byly produkty ekologického zemědělství zdravotně závadné. „Například u pšenice se jednu dobu odborná veřejnost obávala, že by mohla obsahovat více mykotoxinů, než plodina, která byla ošetřena pesticidy. Z různých studií ale vyšlo najevo, že pšenice pěstovaná ekologicky je odolnější vůči mykotoxinům, protože má na rozdíl od té chemicky ošetřené plodiny větší přirozenou imunitu,“ uzavírá expertka na potraviny z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.
Zdroj: Botticelli
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.