Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně

Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně

3. 10. 2012 - VELKÉ KARLOVICE - Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů.

Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové. Cílem je popularizovat regionální producenty a valašskou gastronomii, k níž neodmyslitelně patří frgály, kyselice, halušky či slivovice. Zároveň každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé evropské země. „Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Bude mezi nimi mj. Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař restaurace Costes v Budapešti, držitel michelinské hvězdy, která je nejprestižnějším oceněním v kuchařském oboru. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října v hotelu Lanterna,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Koná se v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Lidé mohou v této době navštěvovat hospody i další gastro zastávky (letos celkem 10) a ochutnávat různé speciality i krajové produkty ve stáncích. Hospody nabídnou vedle tradičních valašských pokrmů i jehněčí, zvěřinové či zabíjačkové speciality, zajímavostí je králičí menu v hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší recept. Producenti na farmářském trhu nabídnou frgály a další pečivo, uzeniny, sýry, medové výrobky, čerstvou zeleninu či domácí mošty a marmelády. Díky účasti Maďarů zpestří nabídku husí speciality, vína, sýry, koření a čabajka i další uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které si mezi gurmány vysloužilo pro svou šťavnatost a vysoký obsah zdravého cholesterolu pojmenování „bio-prase“. Vrátí se i loňští hosté z italské obce Sauris, přivezou pršut a další uzeniny, horské pivo Zahre a kuchaře, který bude vařit italské speciality. Mezi gastro zastávkami hosty sveze turistický vláček, historický autobus či koňský povoz. Za pokrmy i zboží na trhu se platí jednotným platidlem valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč). Gastro tour se koná za každého počasí, vstup je zdarma.

Připraveny budou i doprovodné programy: řemeslný jarmark, barmanské večery či kuchařské show u hotelu Horal, na které je letos nově vstup zdarma. Jedna gastro zastávka je zasvěcena zábavě pro děti s možností hlídání, při dobrém počasí se budou konat vzlety v horkovzdušném balonu. Sobotní večer zpestří v některých hospodách živá muzika a Zakarpatská veselice s vatrou, cimbálovou muzikou a ukázkami tanců.

Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října od 11 hodin soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letos přinese zpestření v podobě speciální kategorie kuriózních frgálů. Klání se může zúčastnit kdokoli, stačí přinést soutěžní frgál do 10:30 hodin do hotelu Lanterna. V čele poroty tradičně zasedne pan Ladislav Frgal.

Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek 5. 10.

20:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Sobota 6. 10.

10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)

10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)

12:00 - Michelinský oběd – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)

17:00 - Podvečer s kapelou Dareband (U Dorňáků)

18:00 - Zakarpatská veselice (Areál Lésková)

19:00 – posezení s živou muzikou (Penzion Pod Pralesem)

20:00 – Galavečeře s michelinskou hvězdou – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)

20:00 – Maďarská galavečeře – Almárium Hungarorum (Horal)

22:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Neděle 7. 10.

10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)

10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)

11:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)

18:00 - Galavečeře „Best of Valachy“ (Lanterna)

TOP 10 Karlovského gastrofestivalu aneb Co si nenechat ujít

  1. Michelinský oběd a Galavečeře s Miguelem Rochou Vieirou – jedinečná příležitost ochutnat špičkovou gastronomii v podání držitele michelinské hvězdy (6. 10., Lanterna)
  2. Valašské frgály – tuto nejznámější valašskou pochoutku nabídnou prodejci na farmářském trhu, můžete také ochutnávat při soutěži o nejlepší valašský frgál
  3. Králičí menu – jedinečná příležitost ochutnat králíka „jinak“. Hotel Lanterna nabídne pokrmy, které vzešly z letošní soutěže O nejlepší valašský recept.
  4. Maďarské uzeniny z mangalice – mangalica je maďarské plemeno prasat, které vyniká šťavnatým masem s obsahem zdravého cholesterolu. Používá se k výrobě maďarských uzenin – uheráku či čabajky. K dostání bude na farmářském trhu, k ochutnání na Maďarské galavečeři (6. 10., Horal).
  5. Italský pršut a tiramisu – hosté z italské obce Sauris budou v Gril srubu Razula servírovat italské speciality, nakoupit tu můžete pršut, sýry a další italské produkty
  6. Zabíjačka – neodmyslitelně patří k Valašsku, proto můžete u hotelu Galik ochutnat tlačenky, jitrnice a další zabíjačkové speciality
  7. Mezinárodní farmářský trh – zcela jedinečnou příležitost nakoupit regionální valašské i maďarské produkty nabídne trh u Hotelu Pod Javorem (sobota a neděle 10:00 – 18:00).
  8. Sobotní večerní programy – neodjíždějte v sobotu domů hned po Gastro tour. Můžete pokračovat v gurmánských zážitcích na galavečeřích v hotelech Lanterna a Horal, zajít na Zakarpatskou veselici, vystoupení kapely Dareband či barmanský večer.
  9. Kuchařské show – třikrát denně v sobotu i neděli budou svůj um předvádět profesionální kuchaři u hotelu Horal. Zúčastní se mj. tým HORECA a Milan Macháček, vítěz Gourmet team Challenge 2010
  10. Vzlety v horkovzdušném balonu – podívejte se na údolí Léskové z výšky. Při příznivém počasí se budou u Gril srubu Razula konat krátké vzlety v horkovzdušném balonu.

Co kde najdete při Gastro tour

Spa hotel Lanterna – králičí menu, soutěž frgálů, barmanské večery, michelinský oběd a galavečeře

Wellness hotel Horal – jehněčí a další krajové speciality, kuchařské show, jarmark

Hotel Galik – zabíjačkové a valašské speciality

Hotel Pod Javorem – MEZINÁRODNÍ FARMÁŘSKÝ TRH, kyselice, gulášovka, houbová omáčka, šoulet, domácí jablečný štrůdl, grilovaná kolena zlínské Restaurace U Johana

Gril srub Razula - italské produkty a speciality, káva Bencini, vzlety v horkovzdušném balonu

Apartmány Razula - burčák, víno, grilované speciality, sýry, ochutnávky nepasterizovaného piva

Penzion Pod Pralesem – valašské speciality, grilovaná žebra, jehněčí, sobota večer živá muzika

Penzion U Dorňáků – zvěřina, ryby, kyselice, sobota odpoledne Dareband

Pension Školka zábava pro děti, "Dětská odložna" - hlídání s programem, palačinky, šulánky s mákem, švestkový koláč, dršťková polévka, grilované steaky, živá muzika

Areál Lésková – zakarpatská kuchyně (bograč, holubce, sirniky, šašlik, opékané brambory na ohni...), živá muzika, v sobotu večer Zakarpatská veselice

Užitečné informace

Jednotná měna – Valašský gastroš Oficiálním platidlem Karlovského gastrofestivalu je Valašský gastroš. Má podobu papírové "bankovky" chráněné vodoznakem. Platba za degustační pokrmy v hospodách a restauracích a za zboží na farmářském trhu během Gastro tour (tedy v sobotu a neděli od 10:00 do 18:00) je možná výhradně tímto platidlem. Na všech gastro zastávkách jsou k dispozici označené směnárny, v nichž si můžete vyměnit peníze v poměru 25 Kč = 1 gastroš. Minimální množství pro výměnu ve směnárně: 4 gastroše (100 Kč), vždy od 14:00 bude možno přikupovat gastroše po 1 ks.

Doprava Pro parkování automobilů jsou vyhrazeny zdarma parkovací plochy v údolí Léskové. Mezi gastro zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti 3,5 km, se můžete pohybovat pěšky (cyklostezka Bečva), nebo se svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz