Štamgast & Gurmán

BÍLÁ KLOBÁSA MÍSTO KAPRA?

BÍLÁ KLOBÁSA MÍSTO KAPRA?

13. 12. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Má více jmen – bílá, vinná i smetanová, někde jí nazývají i točenice. Každý řezník má svůj recept, dělá se z telecího, hovězího i vepřového masa, přidávají se ve smetaně namočené rohlíky, a nebo méně či více vína.

I  když  recept  na  vinnou  klobásku  patří  již neodmyslitelně k naší tradiční kuchy-ni,  nemá  u  nás  zase  tak  dlouhou  histo-rii.  V  českých  kuchařkách  ji  najdeme  až  teprve na začátku 19. století. Nelze pro-to  věřit  krásné  legendě,  že  do  zlatova  upečená  klobáska  stočená  do  spirály,  schválně  připomíná  slunce  a  je  vlastně  oslavou  pohanského  svátku  slunovratu.  Při  jejím  vzniku  jsme  se  spíše  inspirova-li  u  našich  německých  sousedů.  Barvou  totiž  velmi  připomíná  oblíbenou  bílou  bavorskou klobásu, která se zde často na vánočním  stole  objevuje  s  bramborem  a kysaným zelím. S hrachovou kaší ji zase milují  Holanďané  a  dopřávají  si  ji  6.12.,  což je jejich hlavní svátek. Většina našich rodin  si  sice  na  Štědrý  den  pochutnává  buď na smaženém kapru, nebo na sma-ženém řízku, ale najde se mnoho rodin, které si k bramborovému salátu dají vin-nou klobásu. Mají ji rádi i děti, pro které je  samozřejmě  bezpečnější,  i  když  ne  zdravější variantou, než tradiční kapr.

Jak  správně  připravit  vinnou  klobásu?  Nejjednodušší způsob je klobásu upéct v troubě a podávat s hedvábnou bram-borovou kaší, nebo ji obalit v trojobalu a usmažit. Zde vám poradíme jeden trik od  šéfkuchařů  našich  certifikovaných  restaurací   Czech   Specials   –   klobásu   před   zpracováním   krátce,   pouze   na   pár minut vložte do vroucí vody. Náplň klobásy  tak  ztuhne  a  vy  klobásu  lehce  zatočíte  a  propíchnete  špejlí,  aniž  by  náplň vytekla a klobása v troubě ani ve fritéze nepopraská.

www.czechspecials.cz



Zdroj: PR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz