17. 12. 2019 - ČEKÁ REPUBLIKA - Grand Restaurant Festival je jedním z největších gastronomických festivalů v naší zemi. Každý rok se jej účastní téměř stovka prestižních podniků napříč celou republikou.
Konceptem festivalu je, že šéfkuchaři na zadané téma po dobu měsíce a půl připravují zvýhodněné degustační menu přímo v jejich restauraci.
NOVÝ ROČNÍK, NOVÉ TÉMA
XI. ročník Grand Restaurant Festivalu proběhne od 15. ledna do 29. února 2020. Kuchaři, restauratéři a sommeliéři z 89 špičkových restaurací po celé Čes-ké republice připraví menu ovlivněné právě magickým rokem 2020, na který se často odkazovalo ve sci-fi literatuře a filmech jako na vzdálenou budoucnost. My ji ale žijeme dnes! Co chutná dnešní mladé generaci? Nakládáme šetrně se surovinami a potravinovými zdroji? Co asi budou jíst naše děti? Myslíme při tom všem na naši planetu?
INSPIRACE ŠÉFKUCHAŘŮ
Šéfkuchaři se inspirují v mnoha směrech. Hojně používají „suroviny budoucnosti”, superpotraviny, které mají větší obsah zdraví prospěšných látek. Jsou to kupříkladu mořské i sladkovodní řasy, hmyz, naklíčené bylinky, fermentovaná zelenina. Přemýšlejí také na téma: méně cukru, méně nekvalitního masa a více jídel rostlinného původu. Dalším hitem pro příští roky je určitě šetrná úprava masa a surovin, neplýtvání a nezatěžování planety jako například jeden příbor, bezobalové technologie, redukce plastů, ale i domácí pěstování, kompost či vyhýbání se potravinám, které vykořisťují naši zemi. Dále představují suroviny, které by se jinak vyhodily, protože je lidé neumí v kuchyni běžně využít, například zpracování zvířat „od čumáčku až po ocásek”.
TRENDY
Určitým trendem pro budoucnost jsou i jídla našich prababiček, tedy jídla šetrná, jednoduchá a chutná. Populárním trendem současnosti a jistě i budoucnosti je takzvaný „sharing”, zkrátka, že se hosté u stolu o své jídlo dělí, což zabraňuje i zbytečně velkým porcím. Velmi oblíbené jsou také otevřené kuchyně, kdy příprava jídla probíhá přímo před hostem a my kuchařům vidíme na ruce i pod pokličku, víme, jak vypadají, jak se tváří a hlavně – jak vaří!
Mezi neméně důležité zvyklosti je též filosofie osobního neplýtvání, tedy co nesním, vezmu si domů a nic nevyhazuji. Příkladem některých kreativních festivalových pokrmů pro následující ročník jsou „ovocné amarouny”, mech, houbový čaj, japonský hmyz, řasy či marinovaná chapadla z kalamárů v zeleninové sluneční soustavě. Většina neobvyklých ingrediencí je ovšem mistrovsky propojena i s více tradičními surovinami a společně vytváří oprav-dovou harmonii chutí!
EXTRA NABÍDKA
Kromě oblíbených tříchodových degustací má festival i „extra nabídku”. Těšit se můžete například na školu sushi či asijských koktejlů, omlazovací gastro pobyty v lázních, alchymii v kuchyni, degustaci budoucnosti, komentované gastronomické procházky, tematické brunche nebo celovíkendové balíčky.
www.maureruv-vyber.cz
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.