Štamgast & Gurmán

SCI-FI V KUCHYNI ANEB JÍDLO BUDOUCNOSTI!

SCI-FI V KUCHYNI ANEB JÍDLO BUDOUCNOSTI!

17. 12. 2019 - ČEKÁ REPUBLIKA - Grand Restaurant Festival je jedním z největších gastronomických festivalů v naší zemi. Každý rok se jej účastní téměř stovka prestižních podniků napříč celou republikou.

Konceptem  festivalu  je,  že  šéfkuchaři  na  zadané  téma  po  dobu  měsíce  a  půl  připravují  zvýhodněné  degustační menu přímo v jejich restauraci.

NOVÝ ROČNÍK, NOVÉ TÉMA
XI.   ročník   Grand   Restaurant   Festivalu   proběhne  od  15.  ledna  do  29.  února  2020.  Kuchaři,  restauratéři  a  sommeliéři z  89  špičkových  restaurací  po  celé  Čes-ké  republice  připraví  menu  ovlivněné  právě  magickým  rokem  2020,  na  který  se  často  odkazovalo  ve  sci-fi  literatuře  a  filmech  jako  na  vzdálenou  budoucnost.  My  ji  ale  žijeme  dnes!  Co  chutná  dnešní    mladé    generaci?    Nakládáme    šetrně  se  surovinami  a  potravinovými  zdroji? Co asi budou jíst naše děti? Myslíme při tom všem na naši planetu?



INSPIRACE ŠÉFKUCHAŘŮ
Šéfkuchaři  se  inspirují  v  mnoha  směrech.   Hojně   používají   „suroviny   budoucnosti”,  superpotraviny,  které  mají  větší  obsah  zdraví  prospěšných  látek.  Jsou to kupříkladu mořské i sladkovodní  řasy,  hmyz,  naklíčené  bylinky,  fermentovaná zelenina. Přemýšlejí také na téma:  méně  cukru,  méně  nekvalitního  masa  a  více  jídel  rostlinného  původu.  Dalším hitem pro příští roky je určitě šetrná úprava masa a surovin, neplýtvání a  nezatěžování  planety  jako  například  jeden  příbor,  bezobalové  technologie,  redukce plastů, ale i domácí pěstování, kompost  či  vyhýbání  se  potravinám,  které  vykořisťují  naši  zemi.  Dále  představují  suroviny,  které  by  se  jinak  vyhodily, protože je lidé neumí v kuchyni běžně využít, například zpracování zvířat „od čumáčku až po ocásek”.

TRENDY
Určitým  trendem  pro  budoucnost  jsou  i  jídla  našich  prababiček,  tedy  jídla  šetrná, jednoduchá a chutná. Populárním trendem  současnosti  a  jistě  i  budoucnosti je takzvaný „sharing”, zkrátka, že se hosté u stolu o své jídlo dělí, což zabraňuje  i  zbytečně  velkým  porcím.  Velmi  oblíbené  jsou  také  otevřené  kuchyně,  kdy  příprava  jídla  probíhá  přímo  před  hostem a my kuchařům vidíme na ruce i pod pokličku, víme, jak vypadají, jak se tváří a hlavně – jak vaří!

Mezi  neméně  důležité  zvyklosti  je  též  filosofie  osobního  neplýtvání,  tedy  co  nesním,  vezmu  si  domů  a  nic  nevyhazuji.  Příkladem  některých  kreativních  festivalových  pokrmů  pro  následující  ročník  jsou  „ovocné  amarouny”,  mech,  houbový  čaj,  japonský  hmyz,  řasy  či marinovaná    chapadla    z    kalamárů    v zeleninové sluneční soustavě. Většina neobvyklých  ingrediencí  je  ovšem  mistrovsky  propojena  i  s  více  tradičními  surovinami  a  společně  vytváří  oprav-dovou harmonii chutí!



EXTRA NABÍDKA
Kromě oblíbených tříchodových degustací má festival i „extra nabídku”. Těšit se  můžete  například  na  školu  sushi  či  asijských  koktejlů,  omlazovací  gastro  pobyty  v  lázních,  alchymii  v  kuchyni,  degustaci  budoucnosti,  komentované  gastronomické   procházky,   tematické   brunche nebo celovíkendové balíčky.

www.maureruv-vyber.cz

 

Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz