21. 01. 2020 - PRAHA - Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 11 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států.
„Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tahle možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezóně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ zavzpomínal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.
Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou zákazníkům poprvé 1. února. „Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky od pana Marounka, řemeslné paštiky a nakládané maso od Plzáka z Plzně, pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerství pstruzi či siveni z Liběchova. K dostání budou i oblíbené kremrole a koláče z Karlovarského cukrářství, sněhové pusinky a jiné andělské laskominy z Krámku U Andělky. Přijedou také Perníčkovi se zdobenými medovými perníčky nebo perníkovým závinem. K dostání bude také Cejlonské koření s pravou skořicí, vanilkou, uzenou paprikou a jinými voňavými kořeními, pražené mandle bylinkové, s himálajskou solí nebo umeoctem u Mandlové, dobré pivo z rodinného pivovaru U Vacků, víno z černého rybízu nebo čerstvé ovocné šťávy, halušky a bezlepkové uzeniny od Pelanta, sladké i slané palačinky u Galetky a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček.
Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Vedle farmářských trhů se na nábřeží konají pravidelné akce. „I v letošním roce plánujeme řadu tematických akcí, mezi těmi pravidelnými by se měly objevit i novinky. V plánu je na 16. května tradiční jarní akce Růžový máj - slavnost růžových vín a klaretů, 19. a 20. června proběhne Pivo na Náplavce - festival malých a mini českých pivovarů, a nakonec 14. listopadu velmi populární Svatomartinské slavnosti a pečená husa. Letos to také konečně vypadá na slibovaný Nomád beer festival. Navíc jsou pro letošní rok v plánu zabijačkové hody, které na náplavce proběhnou už 15. února,“ přiblížil letošní akce farmářského trhu Náplavka Jiří Sedláček.
Zdroj: pear__media
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.