Štamgast & Gurmán

Jak na to? Špenát

Jak na to? Špenát

10. 02. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Špenát je právem považovaný za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, a to pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů.

Jeho největšími benefity jsou nejen vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost, ale také velmi nízká energetická hodnota – pouze 25 kcal ve 100 g jedlého podílu. Syrový špenát je z 91 % tvořený vodou, 4 % jsou sacharidy a 3 % bílkoviny. Obsahuje jen nepatrné množství tuku. Je významným zdrojem draslíku a ve vyvážené formě rovněž mědi a železa. Je nadprůměrně bohatý na vitamin C a karotenoidy, významné antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Obsahuje také vitamin K a vitaminy skupiny B.7

Špenát lze konzumovat konzervovaný, nasekaný, dehydrovaný nebo mražený. V českých prodejnách ho najdeme ve dvou podobách, a to čerstvý a mražený. V obchodech však převažuje ve formě zmrazeného polotovaru – někdy také s přísadami, např. se smetanou nebo česnekem.8

Mražený špenát

Hluboce zmrazená zelenina – hluboce zmrazený špenát nevyjímaje – je stále opředená celou řadou mýtů. Ve srovnání s čerstvými plody není vnímána příliš pozitivně. Je třeba ovšem říct, že ne všechny plodiny, které jsou po sklizení opravdu čerstvé (a zároveň nejlepší), se do obchodů dostanou včas. Každý den skladování navíc výrazně snižuje jejich čerstvost a obsah vitaminů. Zmrazení je jedním z nejšetrnějších konzervačních způsobů potravin. Jeho hlavním benefitem je možnost skladovat potraviny relativně dlouho a uchovat v kvalitní zelenině, která byla hluboce zmrazená do několika málo hodin po sklizni, vitaminy i výrazně více chuti. Proto můžeme konzumovat plody tuzemské produkce po celý rok i mimo danou sezónu. Zmrazené plody jsou zralé a podléhají pouze minimálnímu zpracování. Díky rychlému zmrazení si navíc udrží svou kvalitu a stejně vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, který měly ve chvíli sklizně ve své nejvyšší zralosti.9

Jak vybrat špenát

Při laboratorních testech mražené zeleniny se sleduje, zda byla zelenina správně uskladněna a také jestli neprošla tepelným „zemětřesením“, tedy zda nebyla rozmražená a opětovně zmražená. Dalším důležitým faktorem, který se zkoumá, je podíl zeleniny a vody v sáčku a také podíl vadných kusů v balení. Na obalu musí být vždy uvedená čistá hmotnost výrobku. Pokud obsahuje více než 5 % vody, musí o tom být spotřebitel informován taktéž na obalu výrobku. Zda byla zelenina rozmrazená a zase zmrazená, poznáme tak, že v sáčku nahmatáme buď hroudy ledu, které lze poměrně snadno rozmělnit prsty, nebo zeleninu v jednom zmrzlém kusu. Balení by měla být uchovávána v uzavřených mrazicích pultech, a to při teplotě -18 °C nebo nižší.

TIP! Jednou rozmrazené potraviny by se v žádném případě neměly znovu zmrazovat, jinak můžeme ohrozit zdravotní nezávadnost z mikrobiologického hlediska. Po rozmrazení může dojít nejen ke znehodnocení vzhledu potraviny, ale zejména k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které by následné zmrazení již nemuselo eliminovat. Při vysokých teplotách může hluboce zmrazeným potravinám uškodit i pouhý transport z obchodu domů. Při nákupu je tedy dobré ukládat je do nákupního vozíku až na závěr nákupu a ihned směřovat k pokladnám. Pokud jsou potraviny částečně rozmrazené, avšak zůstaly alespoň studené, nezbývá nic jiného, než je co nejrychleji zpracovat. Jestliže by byly rozmrazené a navíc teplé, nedoporučují se ke konzumaci vůbec. Je zde velké riziko škodlivých mikroorganismů, které se začínají intenzivněji množit při teplotách vyšších než 4,5 °C.10

 

Zdroj: www.akademiekvality.cz

 

5 HRUŠKOVÁ, Marie, Pavel HRDINA a Pavel FILIP. Těstoviny. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú., a Potravinářská komora ČR v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny, 2015. Jak poznáme kvalitu? ISBN 978-80-87719-25-1. 6 HRUŠKOVÁ, Marie, Pavel HRDINA a Pavel FILIP. Těstoviny. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú., a Potravinářská komora ČR v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny, 2015. Jak poznáme kvalitu? ISBN 978-80-87719-25-1. 7 Oncology Nutrition DPG | Spinach: Spinach and Cancer [online]. Duben 2015, 11 pages [cit. 2019-01-24]. Dostupné z: https://dpgstorage-prd.s3.amazonaws.com/ondpg/documents/dd683425b589d1e5/Spinach.pdf 8 Dana Gabrovská, odborný garant PKČR.

9 Oncology Nutrition DPG | Spinach: Spinach and Cancer [online]. Duben 2015, 11 pages [cit. 2019-01-24]. Dostupné z WWW: https://dpgstorage-prd.s3.amazonaws.com/ondpg/documents/dd683425b589d1e5/Spinach.pdf 10 Dana Gabrovská, odborný garant PKČR.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz